PR správa

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska sa dištancuje od novovzniknutej zbierky Biela pastelka Oravy

TA3
26.8.2019 15:37

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, organizátor jednej z najdôveryhodnejších zbierok v krajine s názvom Biela pastelka, zaznamenala nekorektné využitie názvu „Biela Pastelka“ pri organizácii zbierky, ktorú plánuje realizovať úplne iné občianske združenie.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska sa dištancuje od novovzniknutej zbierky Biela pastelka Oravy
TASR/František Iván (ilu)

„Žiaľ, vnímame to ako zneužitie dlhodobo používaného názvu, ktorý je úzko spätý s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Túto zbierku na Slovensko priniesla naša organizácia a je nám ľúto, že stačilo, aby si niekto k nášmu názvu pridal iba slovíčko Orava a môže zbierkovať. Vznikol tak názov Biela pastelka Oravy, ktorá však nemá nič spoločné s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska a nie je skutočnou zbierkou Biela pastelka fungujúcou už 18 rokov,“ upozorňuje RNDr. Branislav Mamojka, CSc., predseda ÚNSS. „Nehovoriac o rozsiahlej mediálnej kampani, na ktorej dlhodobo pracujeme a neférovo z nej môže profitovať spomínaný subjekt,“ dopĺňa.

Hlavným zbierkovým dňom Bielej pastelky, kedy idú do ulíc tisícky dobrovoľníkov, je 20. september 2019. „Podľa našich informácií by konkurenčná zbierka mala prebiehať od 1. do 14. septembra. Chcela by som verejnosť upozorniť, že to nie sme my a dôrazne sa od tohto organizátora dištancujeme. Naši dobrovoľníci budú s pokladničkami v uliciach len 20. septembra. Členovia tímu Bielej pastelky sú ľahko identifikovateľní. Majú oblečené biele tričká s logom bielej pastelky,“ hovorí Tatiana Winterová, riaditeľka ÚNSS.

Finančné prostriedky zbierajú dobrovoľníci do bielo-modrých papierových pokladničiek, zapečatených nálepkou s popisom, na ktorom sa nachádza:

• názov organizácie: Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska

• názov zbierky: VEREJNÁ ZBIERKA BIELA PASTELKA 2019

• logo zbierky a číslo pokladničky

• informácia o registrácii na MV SR spolu s registračným číslom a fungujúci QR kód

„Zbierkový tím vám tiež vie na požiadanie predložiť Poverenie na vykonávanie zbierky, ktoré je vydané Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska a je akýmsi občianskym preukazom každého zbierkujúceho tímu. Za dobrovoľný príspevok môže darca získať drevenú pastelku alebo plastovú spinku v tvare pastelky,“ upozorňuje Winterová.

Zbierku Biela pastelka môžete podporiť počas celého roka aj iným spôsobom. Darci môžu využiť SMS bránu na číslo 820 v hodnote 2 € v sieti Orange, Telekom a O2. Prostriedky sa dajú odoslať aj online prostredníctvom www.bielapastelka.sk alebo príspevkom na oficiálny zbierkový účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006. Hlavným zbierkovým dňom, kedy budú zbierkujúce tímy v uliciach Slovenska, je iba 20. september 2019.

Biela pastelka je verejná zbierka zlepšujúca životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku. Počas osemnásťročnej histórie sa so zbierkou spojili osobnosti z oblasti umenia či športu. S Bielou pastelkou dlhoročne spolupracoval herec a pesničkár Marián Geišberg, podporili ju i Marek Hamšík, Michal Handzuš, Matej Tóth či súčasná ambasádorka Adela Vinczeová.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktorého členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má takmer 4 000 členov združených v 62 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla v roku 1990.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok