Báli sa, aby Rusko nesvedčil proti nim? V Threeme je s Kočnerom i Haščák

TA3 SITA
20.8.2019 18:20

V kauzách Gorila a zmenky mali Marian Kočner a šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák údajne spoločný záujem, aby Pavol Rusko nesvedčil proti nim. Podľa správ z Threemy mu zrejme chceli pomôcť vo veci objednávky vraždy Silvie Volzovej.

Rusko ako potenciálny svedok

Informuje o tom Denník N. Pavol Rusko je momentálne obžalovaný v kauze falšovania zmeniek voči televízii Markíza a v prípade objednávky vraždy Silvie Volzovej. Pre Mariana Kočnera a šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka bol Pavol Rusko dôležitý hlavne preto, že by mohol byť potenciálnym svedkom v kauzách, ktoré sa týkali ich dvoch. V prípade Mariana Kočnera ide o sfalšované zmenky a v prípade Haščáka o korupčnú kauzu Gorila, ktorá sa vyšetruje už osem rokov a súvisí s podozreniami, že korumpoval politikov a verejných činiteľov.

Komunikácia Mariana Kočnera s Haščákom, ale aj Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou ukazuje, že obaja spolu riešili, aby proti nim Pavol Rusko nesvedčil a zrejme v súvislosti s ním podnikali aj nejaké kroky a finančné opatrenia – zohnali a zaplatili mu právnika Mareka Paru. Pavla Ruska zatkla polícia v nákupnom centre Eurovea v pondelok 23. októbra 2017. Bol to v tom čase neočakávaný zásah. Písalo sa o ňom ako o podozrivom z viacerých ekonomických trestných činov, vražda sa však v súvislosti s ním nespomínala.

Problémy Pavla Ruska nevyhovovali ani Marianovi Kočnerovi. Len tri mesiace pred zatknutím vo veci objednávky vraždy Volzovej sa ukázalo, že podal na súdy žaloby práve voči Pavlovi Ruskovi a následne televízii Markíza v kauze zmenky. Žiadal vyplatiť 69 miliónov eur. Bývalý riaditeľ televízie podľa neho podpísal zmenky v roku 2000. Až do podania žaloby o takomto záväzku nikto okrem nich dvoch nevedel a nepočul a neexistoval o nich ani záznam v účtovníctve Markízy. V kauze od začiatku existuje podozrenie, že Marian Kočner využil situáciu, keď sa Pavol Rusko dostal do veľkej finančnej krízy a prišiel aj o bývanie. On ho zachránil a nahovoril ho na podvod. Ak by Pavol Rusko túto verziu priznal na súde, Marian Kočner by nemal žiadnu šancu.

Šéf Penty na otázky, či letel s Kočnerom v tom čase v lietadle, či sa v ňom rozprávali o Ruskovi a či sa finančne podieľal na jeho obhajobe, priamo neodpovedal a odkázal na svoj nedávny rozhovor pre portál Aktuality. Poprel, že by Kočnerovi sľúbil, že kúpi problematické zmenky.

Čo hovoríš na Slinu?

Marian Kočner krátko po zatknutí Pavla Ruska napísal Alene Zsuzsovej: “Čo hovoríš na Slinu?” Tak prezýval Pavla Ruska nielen v komunikácii s Alenou Zsuzsovou, ale aj so Štefanom Andruskóm, ďalším obvineným v kauze Zmenky. Alene Zsuzsovej sa zdalo, že Pavol Rusko si Volzovej vraždu naozaj mohol objednať. Marian Kočner ju presviedčal, že nie, že on vie, ako to bolo: “Ona chcela dať zaj…ť jeho,” napísal Marian Kočner a pokračoval: “Má môjho (najlepšieho) právnika. Niečo mi tam smrdí.” Pavla Ruska v prípade objednávky vraždy zastupuje Marek Para. Tento advokát vo veci objednávky vraždy Jána Kuciaka zastupuje aj Mariana Kočnera.

Alena Zsuzsova odpovedala: “On už je príliš veľká investícia, aby si ho v tom nechal a druhá vec, nečudujem sa, že ti smrdí niečo, lebo ja by som mu nedokázala veriť.” Marian Kočner ju upokojoval, že to bude OK. ”Tak nejak. Aby ho tlačili k tomu, že to nepodpísal dobrovoľne. Preto je tam môj právnik. Aby ho nedotlačili k nejakej ko…e,” písal Marian Kočner. Rozoberali potom spolu, či Pavol Rusko pôjde do väzby alebo nie. “Ako to vyzerá, pustia ho?” pýtala sa Alena Zsuzsová v stredu 25. októbra 2017. “Riešime. Neviem. Dostane nového vyšetrovateľa… Takého, čo mu nebude klásť kok…é otázky,” odpovedal on.

Kočner: S Haščákom som to preberal v lietadle

Vo štvrtok 26. októbra 2017 Pavla Ruska predvádzali kukláči na Okresný súd Bratislava II. Súd rozhodol, že Pavol Rusko pôjde do väzby. Marian Kočner krátko na to písal: “Klídek. Znáša to skvele. Sudca neuznal útekovú väzbu, len ovplyvňovanie svedkov. To je dobrá východzia pozícia pre odvolanie.” Na druhý deň v piatok 27. októbra 2017 letel Marian Kočner podľa správ v Threeme na dovolenku do Dubaja. V sobotu 28. októbra ráno napísal, že prípad Pavla Ruska už prebral aj so šéfom Penty Haščákom. “Pôjde domov. Čoskoro. A vieš, kto to všetko zaplatí? Právnika, čapice, sudcov, prokurátora? Aby bol Pali ticho. Ja nie. S Haščákom som to včera preberal v lietadle. Strašne som ho vystrašil. Ďakoval za moju predvídavosť, že som tam dal právnika… A kúpi zmenky… napísal Marian Kočner. Označenie “čapice” v správach patrilo policajtom.

Šéf Penty na otázky, či letel s Marianom Kočnerom v tom čase v lietadle, či sa v ňom rozprávali o Pavlovi Ruskovi a či sa finančne podieľal na jeho obhajobe, neodpovedal a odkázal na jeho nedávny rozhovor pre portál Aktuality. Poprel, že by Marianovi Kočnerovi sľúbil, že kúpi zmenky.

Haščák: Zrejme sme sa bavili o Kyselicovi

Vyšetrovanie vraždy Kuciaka ukázalo, ako si v januári 2018 k tomuto prípadu ešte písali. „Inak pracujem na odj…ní čuráka,“ písal Haščákovi Marian Kočner a ten mu odpovedal: „Povieme si, keď budeme spolu.“ Haščák si najprv na správu nevedel spomenúť, ale potom v rozhovore pre Aktuality.sk povedal, že sa zrejme bavili o vyšetrovateľovi Kyselicovi. Priznal to po tom, čo dostával otázky, či v správach išlo o odstránenie Kuciaka. Haščák hovoril, že radšej bude žiť s imidžom korupčníka, ale s vraždou nemá nič spoločné.

Právny zástupca Volzovej Roman Kvasnica si spomína na tlaky vo vyšetrovaní. “Môžem potvrdiť, že v tom čase sme sa dozvedeli, že na vyšetrovateľa magistra Kyselicu je zo strany jeho nadriadených vyvíjaný určitý nátlak, aby tím Gorila nevyšetroval trestnú činnosť Pavla R. súvisiacu s objednávkou vraždy. Zároveň, pokiaľ si dobre pamätám, boli snahy, aby sa vyšetrovanie viedlo úplne opačným smerom, a to tak, že moja mandantka si objednala vraždu Pavla R. K tomuto neexistoval žiaden dôkaz, iba tvrdenie niektorého z obvinených,” hovorí Kvasnica. Kyselica podľa neho tlakom odolával a vyšetrovanie sa skončilo podaním obžaloby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok