Turisti uviazli večer medzi skalami, na horách prežili náročnú noc

TA3 SITA
7.7.2019 18:35

Záchranári Horskej záchrannej služby mali aj veľa práce, keď zasahovali v Pieninách, Oščadnici a na Kotlovom Štíte. Ako píšu na svojej webovej stránke, v obedňajších hodinách pomáhali 18-ročnému cyklistovi, ktorý si pri páde na cyklotrase v blízkosti Oščadnice privodil viaceré poranenia na celom tele.

Turisti uviazli večer medzi skalami, na horách prežili náročnú noc
TASR/Pavol Bendík (ilustračné foto)

Záchranári mu na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho terénnym vozidlom transportovali do údolia, kde ho prevzala privolaná posádka RZP. V popoludňajších hodinách sa v Pieninách zranila 52-ročná cyklistka poľskej národnosti. Na cyklotrase v Prielome Dunajca spadla a spôsobila si poranenie dolnej končatiny. Záchranári HZS poskytli na mieste nehody zranenej turistke neodkladné zdravotné ošetrenie a transportovali ju na štátnu hranicu, kde ju prevzali príslušníci poľského GOPRu.

Na pomoc boli záchranári privolaní aj na Kotlový štít, kde v sobotu vo večerných hodinách stratili orientáciu pri zostupe dvaja českí horolezci vo veku 27 a 30 rokov.

„Záchranárov HZS požiadali o navigovanie a zároveň odoslali prostredníctvom aplikácie HZS aj koordináty GPS, podľa ktorých sa nachádzali pod hrebeňom Dromedárovho chrbta v masíve Kotloveho štítu,“ píšu na webe záchranári. Českí turisti nemali žiadne zdravotné komplikácie a po dohode so záchranármi sa rozhodli ďalej po tme nepokračovať, ale prečkať noc na mieste. Po polnoci však došlo k zhoršeniu počasia, začalo sa blýskať a tak opätovne kontaktovali záchranárov. Z miesta, na ktorom sa nachádzali, sa pokúsili presunúť, pričom počas noci priebežne odosielali súradnice aktuálnej polohy.

V ranných hodinách, keď už mladá žena pociťovala vyčerpanie a podchladenie, požiadali o pomoc. O súčinnosť bola požiadaná aj posádka z Popradu, ktorá po vysadení na heliporte v Starom Smokovci, vyzdvihla na palubu jedného záchranára HZS. Vrtuľníku sa však vzhľadom na silný vietor a turbulencie nepodarilo vysadiť záchranára priamo pri turistoch, preto bol vysadený pod Kotlovým štítom, odkiaľ k nim pokračoval pozemne. Záchranár HZS následne za pomoci lanovej techniky dostal uviaznutých horolezcov z komplikovaného terénu. Tí boli transportovaní terénnym vozidlom do Tatranskej polianky, kde bola záchranná akcia ukončená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok