Lídri Západu si uctili Deň D, Macron ďakoval Československu

TA3 TASR SITA ČTK
6.6.2019 13:07

Lídri USA, Francúzska a Británie si pripomenuli 75. výročie najväčšej vojenskej akcie svojho druhu v dejinách - vylodenia spojencov v Normandii. Prezident Francúzska Emmanuel Macron počas slávnosti nezabudol poďakovať ani československým vojakom.

Oslobodzovali pre nich cudziu krajinu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa poďakoval americkým vojnovým veteránom za "slobodu" Francúzska. Macron v príhovore spomenul aj vojakov Československa, ktorí sa na obrovskej invázii podieľali. Francúzsko na obete spojencov, ktorí prišli oslobodiť pre nich neznámu krajinu, nikdy nezabudne, zdôraznil Macron.

Na spomienkovom podujatí pri príležitosti 75. výročia vylodenia spojencov v Normandii na pôde amerického vojenského cintorína v Colleville-sur-Mer sa zúčastnil aj americký prezident Donald Trump s manželkou Melaniou. "Vieme, za čo sme vám vďační, veteráni: za našu slobodu," povedal Macron v angličtine. Potom sa obrátil k prítomným veteránom, z ktorých mnohí sedeli na invalidných vozíkoch: "V mene mojej krajiny vám chcem povedať, ďakujem." Macron na spomienkovom podujatí na cintoríne situovanom nad plážou Omaha prítomným veteránom druhej svetovej vojny a rodinám padlých vojakov ďalej povedal, že "Francúzsko na ich obetu za slobodu svojej krajiny nezabúda".

Francúzsky prezident Macron ďalej ocenil ambície a statočnosť Spojených štátov a pokračoval:"Vaša krajina nie je nikdy taká veľká, ako keď bojuje za univerzálne hodnoty." Prítomným, ktorí sa zišli, aby si uctili pamiatku tisícov padlých vojakov, sa po Macronovi prihovoril aj prezident USA Trump.

Na slávnosti, ktorá sa koná na pôde Amerického cintorína v Normandii, sa zúčastnilo 12.000 hostí. Na tribúne sedelo spoločne s prezidentmi Macronom a Trumpom s manželkami niekoľko pamätníkov a hrdinov vojny. Prezident Macron udelil piatim americkým veteránom najvyššie francúzske štátne vyznamenanie Rad Čestnej légie.

Omša aj s členmi kráľovskej rodiny

Macron a a britská premiérka Theresa Mayová ešte skôr oficiálne položili základný kameň nového pamätníka, ktorý bude niesť mená vyše 22.000 britských vojakov, ktorí tu zahynuli pri vylodení a následných bojoch s nemeckými silami. Lídri sa neskôr zúčastnili na omši v katedrále v meste Bayeux, ktoré bolo po invázii spojencov oslobodené ako prvé. "Ak by sme mali vymenovať jediný deň, ktorý rozhodol o budúcom osude generácií vo Francúzsku, v Británii, Európe i vo svete, bol by to 6. jún 1944," povedala Mayová. V katedrále v Bayeux boli prítomní aj princ Charles, líder labouristov Jeremy Corbyn či škótska premiérka Nicola Sturgeonová.

Na 80-kilometrovom pobrežnom páse na severe Francúzska sa v lete 1944 vylodilo vyše 150.000 vojakov, ktorí museli čeliť nemeckému delostrelectvu a guľometnej paľbe. Operácia Overlord bola najväčšou námornou inváziou v dejinách ľudstva a pripravila cestu k porážke nacizmu v západnej Európe. Invázii predchádzali mesiace utajovaného plánovania a rozsiahlej transatlantickej mobilizácie vojska a zbraní. Vyloďovací pobrežný pás bol rozdelený na sektory Gold, Juno, Sword, Utah a Omaha.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok