PR správa

Kaufland dáva šancu na zamestnanie aj autistom

PR
2.4.2019 12:08

Autizmus je vývinová porucha, ktorá je stále na okraji záujmu spoločnosti. Ľudia s poruchou autistického spektra sa môžu stretnúť okrem iného aj s diskrimináciou pri prijímaní do zamestnania. Kaufland sa to rozhodol zmeniť a už vyše dvoch rokov zamestnáva ľudí s touto poruchou.

Kaufland dáva šancu na zamestnanie aj autistom
PR

Spoločnosť Kaufland sa rozhodla v rámci svojej stratégie zodpovedného podnikania dávať šancu aj znevýhodneným komunitám. Poruchy autistického spektra sú celou skupinou porúch mentálneho vývoja, ktoré poznáme ako autizmus. Môže nimi trpieť až jeden zo sto ľudí. Autizmus môžu zamestnávatelia považovať za prekážku, keďže mnoho ľudí s týmito poruchami zostáva v izolácii, pretože sú uzavretí a pasívni. Kaufland však chce pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme (dnes, 2. apríla) vyvrátiť tieto mýty a vyzvať aj iné spoločnosti, aby sa nebáli zamestnať aj autistov a predišli tak ich diskriminácii. „Kaufland sa snaží dlhodobo dávať príležitosť aj ľuďom so sťaženými podmienkami. Ako veľká medzinárodná firma sme sa rozhodli pripraviť pôdu pre zamestnancov s autizmom a s ich prácou sme dnes nadmieru spokojní. Prinieslo nám to nový pohľad na svet okolo seba,“ vysvetľuje Karin Marková, riaditeľka oblasti ľudských zdrojov  spoločnosti Kaufland.

Jedným z autistických zamestnancov spoločnosti Kaufland je 25-ročný Juraj zo Šurian, ktorý pôvodne vyštudoval elektrotechniku. Jeho prínos pre Kaufland si spoločnosť veľmi chváli, Juraj je dnes plnohodnotnou súčasťou kolektívu. „Mojou náplňou práce je preberanie pošty ohľadom služieb. Pracujem s faktúrami, triedim ich a označujem, skenujem do systému, kontrolujem dodávateľov aj adresátov. V Kauflande sa mi páči. Dá sa povedať, že prácu som sa naučil dobre, ovládam ju na 100%, som s ňou spokojný a stotožnený. Takéto projekty sú dobré nielen preto, aby nás zamestnali a dokázali sme si zarobiť, ale aby sa aj ľudia naučili s nami pracovať,“ vysveľuje Juraj, ktorý pracuje v Kauflande na polovičný úväzok. Kolegovia si ho chvália najmä pre zmysel pre zodpovednosť, svedomitosť, pedantnosť a pamäť na čísla, ako aj to, že sa v práci neustále zdokonaľuje.

Kaufland vytvoril pracovné podmienky pre týchto zamestnancov v spolupráci so Spoločnosťou na pomoc osobám s autizmom. Pri prijímaní autistov do zamestnania Kaufland implementoval model, vďaka ktorému sa mohli noví zamestnanci so sťaženými podmienkami do práce postupne. Počas prijímacieho procesu dal Kaufland šancu Jurajovi, aby si svoje pracovné podmienky sčasti nastavil sám. Okrem Juraja zamestnáva na dohodu aj Peťa, ktorý pracuje na personálnom oddelení.

„Práca s autistami nie je prínosná len pre nich samých, ale aj pre všetkých, ktorí s nimi pracujú alebo v minulosti pracovali. Učí to nielen firmy ale aj zamestnancov byť viac tolerantnejšími a otvorenejšími voči ľuďom, ktorí sa odlišujú. Ľudia s autizmom sú často na okraji spoločnosti, pretože porucha ich izoluje od ostatných kvôli problémom s komunikáciou a náročnejšiemu porozumeniu informácií. Aj preto sme pre tímy, do ktorých sme Juraja a Peťa začlenili, pripravili workshop o autizme a simulátor autizmu, aby sa dokázali vžiť do ich kože,“ vyhlásila Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Spoločnosť Kaufland

Spoločnosť  Kaufland patrí k lídrom medzi obchodnými reťazcami a v súčasnosti prevádzkuje viac ako 1270 samoobslužných obchodných domov v Nemecku, Českej republike, Poľsku, Chorvátsku, Rumunsku, Bulharsku a na Slovensku. Prvý obchodný dom otvoril Kaufland v roku 2000 v Poprade a doteraz otvoril na území Slovenska spolu 65 prevádzok. Obchodné domy  Kaufland ponúkajú rôznorodý sortiment a atraktívne privátne značky. To, že Kaufland patrí medzi top značky na slovenskom trhu dokazujú aj ocenenia Najzamestnávateľ roka v kategórii obchod a služby (2016), Slovak Superbrands Award (2015, 2016, 2017, 2018), Najdôveryhodnejšia privátna značka (2016, 2017, 2018), Najdôveryhodnejší predajca potravín (2018), Zodpovedný predajca (2016), Top Employer Slovensko 2019 a Najzamestnávateľ 2018 v kategórii Obchod a služby. Spoločnosť Kaufland je generálnym partnerom Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a PRO-HOKEJ a.s. V rámci spoločenskej zodpovednosti je okrem iných aj dlhoročným partnerom Slovenského Červeného kríža. Dôležitým faktorom je aj ochrana životného prostredia a rôzne ekologické projekty, ktoré firma realizuje. Viac informácií na: www.kaufland.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok