Vodohospodári odchádzajú, Banská Štiavnica sa to snaží zvrátiť

TA3 TASR
26.3.2019 09:50

Banskoštiavnická samospráva aj naďalej podniká kroky, ktorými sa snaží zvrátiť sťahovanie sídla Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., z Banskej Štiavnice.

Vodohospodári odchádzajú, Banská Štiavnica sa to snaží zvrátiť
SITA/Dušan Hein

Prebieha aj petícia

Na ostatnom rokovaní prijalo mestské zastupiteľstvo uznesenie, ktorým vyzýva Vládu SR, aby zmenila rozhodnutie ministerstva životného prostredia o rozhodla o zachovaní sídla v meste. "Zároveň sme požiadali ministerstvo financií, aby preverilo informáciu, že odchodom SVP ušetrí štát milión eur ročne," poznamenal v tejto súvislosti mestský poslanec a predkladateľ návrhu Martin Macharik s tým, že vo veci podnikajú aj ďalšie kroky.

Svoje nesúhlasné stanovisko s plánovaným sťahovaním SVP môžu obyvatelia vyjadriť aktuálne aj v petícii, ktorá v tomto období v meste prebieha. Petičný výbor uvádza viacero dôvodov, pre ktoré by malo sídlo SVP v meste zostať. Ide napríklad o zákon o Banskej Štiavnici či význam podniku z hľadiska zamestnanosti. Petičný výbor spochybňuje aj ekonomickú výhodnosť sťahovania.

Primátorka sťahovanie dlhodobo odmieta

"Som rada, že som v tom boji neostala sama a každú iniciatívu vítam. Stále okolo toho robíme," poznamenala v tejto súvislosti primátorka Nadežda Babiaková, ktorá sťahovanie podniku dlhodobo odmieta. "Myslím si, že SVP má zostať v Banskej Štiavnici. Má tu vytvorené podmienky a tu neobstoja žiadne nepravdivé údaje o počte zamestnancov či nedostatočných priestorov," podotkla.

Podnikové riaditeľstvo SVP plánujú z Banskej Štiavnice presťahovať do Banskej Bystrice na prelome rokov 2019/2020. SVP hovorí v súvislosti so sťahovaním o optimalizačných zmenách, ktoré čakajú celý podnik.

Od svojho vzniku v roku 1997 sídlil Slovenský vodohospodársky podnik v Banskej Štiavnici. V roku 2008 sa však presťahoval do prenajatých priestorov v Žiline. Do Banskej Štiavnice sa vrátil v roku 2010 na základe rozhodnutia vtedajšieho ministra životného prostredia Jozefa Medveďa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok