Neúctu k Putinovi budú trestať. V Rusku prešiel sporný zákon

TA3 TASR
6.3.2019 19:49

Ruský parlament schválil kontroverzný zákon, ktorý umožňuje súdom uväzniť ľudí za "neúctu" k vládnym alebo štátnym činiteľom vrátane prezidenta Vladimira Putina na internete.

Neúctu k Putinovi budú trestať. V Rusku prešiel sporný zákon
SITA/AP (ilu foto)

Predmetná legislatíva, ktorá podľa kritikov pripomína opatrenia zo sovietskej éry používané proti politickým disidentom, ukladá pokutu do výšky 100.000 rubľov (1344 eur) za "neslušné" príspevky vyjadrujúce "očividnú neúctu k spoločnosti, krajine, ruským štátnym symbolom, ústave alebo úradom".

Opakované porušenie tohto zákona môže byť trestané dvojnásobnou pokutou alebo 15 dňami vo väzení. Alexandr Verchovskij, šéf moskovského think-tanku SOVA, ktorý monitoruje zneužívanie protiextrémistickej legislatívy, uviedol, že ľudia môžu čeliť stíhaniu za online komentáre ako "Putin je bastard" alebo za vtipy o parlamente. Iní vyjadrili obavy, že príslušný zákon je tak nejasne formulovaný, že takmer každá kritika úradov na internete, vrátane satirických mémov, môže byť považovaná za "neúctu".

Zákon, ktorý predložil senátor z Putinovej vládnucej strany Jednotné Rusko Andrej Klišas, skritizovali aj niekoľkí poslanci a vládni predstavitelia. "Jednou z úloh vládnych telies je pokojne si vypočuť kritiku svojej práce," povedal pre denník Vedomosti námestník ministra komunikácií Alexej Volin. Klišas poprel, že inkriminovaný zákon predstavuje formu cenzúry, a uviedol, že úrady si zaslúžia rešpekt. Očakáva sa, že Putin podpíše zákon v nasledujúcich týždňoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok