Slováka súdia za plánovanie teroristického útoku. Ovplyvnil ho islam

TA3 TASR
28.1.2019 14:22

Pražský mestský súd sa začal zaoberať prípadom 25-ročného Slováka, ktorý podľa obžaloby pripravoval teroristický útok. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Slováka súdia za plánovanie teroristického útoku. Ovplyvnil ho islam
SITA/Branislav Bibel

V byte našli chemikálie a videá

Polícia našla v byte Dominika Kobulnického chemikálie na výrobu výbušnín a inštruktážne videá. Kobulnický pred súdom vypovedal, že pred tromi rokmi naozaj plánoval teroristický čin, a to v Prešove. S veľkým množstvom pyrotechniky, ktoré sa našlo v jeho byte, chcel údajne iba experimentovať.

Svoje radikálne názory údajne získal z videí extrémistickej organizácie Islamský štát. Vyhlásil však, že neskôr sa bližšie zoznámil s islamom a svoje názory prehodnotil. Obžalobu, v rámci ktorej mu v prípade uznania viny hrozí až 15 rokov väzenia, preto rezolútne odmietol.

Mladík podľa žaloby prechovával v roku 2017 na piatom poschodí dvanásťposchodového paneláku v Prahe chemikálie, z ktorých vyrobil vyše štyri kilogramy výbušniny. Podľa spisu s nimi chcel Kobulnický vykonať útok, vyvolať ním strach v obyvateľstve a ohroziť ľudské životy.

Obvinenia ho urážajú

"Nie som vrah ani samovrah, a to obvinenie ma hlboko uráža," uviedol Kobulnický. Výbušniny chcel údajne odpáliť na Silvestra a časovače mal doma ešte z roku 2015, keď plánoval výbuch v Prešove. S chemikáliami v byte chcel údajne experimentovať a vyrábať dymovnice na Silvestra. Teroristický útok vraj naozaj neplánoval.

Priznal však, že v roku 2015 chcel na prešovskej autobusovej stanici nechať vybuchnúť tlakový hrniec naplnený kovovými časticami. Útok v Prešove napokon nespáchal, pretože sa vraj v tom čase zoznámil s naozajstným islamom a uvedomil si, že takéto útoky náboženstvo odsudzuje. Kobulnický mal tiež založený facebookový účet na meno Abdul Rahman, na ktorom sa pomerne otvorene hlásil k džihádistom, konkrétne Kaukazskému emirátu a Islamskému štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok