Sex je prospešný aj v sedemdesiatke. A je čoraz viac bežný

TA3 ČTK
12.1.2019 10:03

Zatiaľ čo u žien nastupuje menopauza, pre mužov neplatí to, čo sa istý čas označovalo ako andropauza. Aké sú hlavné fyzické zmeny v tejto fáze života? Predovšetkým platí, že zdravý sexuálny život je prospešný v každom veku, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Sex je prospešný aj v sedemdesiatke. A je čoraz viac bežný
ČTK

Duševná aj telesná pohoda

Prospešnosť sexu potvrdzuje aj štúdia britskej Cambridgeskej univerzity, v ktorej vedci analyzovali údaje týkajúce sa 6879 osôb v priemernom veku 65 rokov. Ženy a muži, ktorí uvádzali, že v uplynulom roku mali pravidelne sex, hodnotili celkovú pohodu, doslova radosť zo života, lepšie než rovnako starí ľudia, ktorí uviedli, že intímne vzťahy nemali.

"Predchádzajúce výskumy ukázali, že časté sexuálne vzťahy sú spojené s dobrou duševnou aj telesnou pohodou, lepšou kvalitou života a s menšou pravdepodobnosťou výskytu niektorých chorôb. Experti na ľudské zdravie by mali uznať, že starí ľudia nie sú asexuálni a že aktívny sexuálny život je spojený s lepšou pohodou," uviedol hlavný autor štúdie Lee Smith.

V posledných desaťročiach sa sexualita radikálne zmenila, a to u mužov aj u žien. Dnes je takmer bežné, že aj sedemdesiatnici sexuálne žijú. Mnohí ľudia sa však po päťdesiatke obávajú, že ich intímny život s partnerom už nebude ako predtým, pretože nastupujú nevyhnutné fyzické zmeny.

Žiadny problém ani po sedemdesiatke

"Biologický vek je dnes úplne iný než u predošlej generácie. Aj v sedemdesiatich rokoch už začína byť sexualita plne prežívaná vďaka terapii a liekom, ktoré ju umožňujú udržiavať bez ohľadu na fyzické zmeny," uvádza Stefano Salvatore z kliniky San Raffaele v Ríme. Podľa nedávnej štúdie z Austrálie má 50 percent žien v sedemdesiatke dobrý sexuálny život.

dvojica_7f000001-6b0d-a639.jpg

Ženy sa najčastejšie stretávajú s problémom suchosti a so zmenou tkaniva, ktoré sa stáva zraniteľnejším. To vedie k niektorým problémom, predovšetkým k inkontinencii. Dnes je však k dispozícii liečba, ktorá zaručuje optimálny výsledok.

U mužov neexistuje stav zodpovedajúci menopauze. "Koncepcia andropauzy je prekonaná, dnes sa hovorí o čiastočnej androgenetickej nedostatočnosti, ktorá je spojená s nízkou hladinou testosterónu," zdôrazňuje profesor Vincenzo Mirone z Univerzity Federico II v Neapole. "Pokles tohto hormónu môže byť spojený s nadváhou, malou fyzickou aktivitou, stresom a depresiami," dodáva.

Bez fajčenia a so športom

Aby muži vyriešili problém s erekciou, užívajú rôzne tabletky. "Veľký problém je v tom, že tieto lieky  často kupujú na internete. Lepšie je obrátiť sa na lekára špecialistu, ktorý urobí potrebné testy a potom rozhodne o terapii," hovorí Mirone.

"Je dôležité, aby sa muži po päťdesiatke obrátili s akýmkoľvek sexuálnym problémom na urológa. Rovnako je dôležité, aby nenakupovali lieky na internete. Pokiaľ ide o praktické rady, najväčším nepriateľom erekcie je fajčenie, pretože nikotín uzatvára cievy. Pre zdravý intímny život je teda potrebné s fajčením prestať. Taktiež pomôže pravidelná fyzická aktivita. Nesmieme zabúdať ani na to, že v niektorých prípadoch sú problémy s erekciou príznakom nastupujúcej vážnejšej kardiovaskulárnej choroby, vysokého krvného tlaku či cukrovky," uzatvára Mirone.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok