Parlament schválil obedy zadarmo, škôlkari ich dostanú ako prví

TA3 SITA
4.12.2018 11:55

Žiaci posledného ročníka materských škôl budú mať obedy zadarmo od januára a základné školy od septembra 2019, teda od nového školského roka. Predpokladá to novela zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce, ktorú schválil parlament.

Dostanú čas na prípravu

Návrh Smeru-SD zaviesť obedy zadarmo mal pôvodne platiť od 1. januára 2019 pre všetkých vyššie spomenutých. Dôvodom pozmeňujúcého návrhu posunúť účinnosť zákona pre základné školy na september, je podľa poslanca NR SR za stranu Smer-SD Erika Tomáša snaha o plynulé zavedenie opatrenia do praxe, aby sa naň školy mohli pripraviť. Pri materských školách však predkladatelia návrhu neočakávajú problémy, keďže už v súčasnosti sa 94 percent detí na materských školách stravuje.

Poslankyňa NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Soňa Gáborčáková predložila k návrhu novely zákona pozmeňujúci návrh, ktorý hovoril o tom, že obedy zadarmo by mali mať aj penzisti v núdzi. Návrh parlament neschválil. Zákonodardcovia neschválili ani iný opozičný návrh, a to z dielne hnutia Sme rodina. Hnutie navrhovalo, aby sa obedy zadarmo týkali aj osemročných gymnázií.

Odkedy začnú dotovať obedy:

Materské školy: od 1.1. 2019
Základné školy: od 1.7. 2019
Stredné školy: plánované

V pláne sú aj stredné školy

Podľa Tomáša sa v zahraničí, najmä v Škandinávii, zavedením obedov zadarmo zlepšilo stravovanie žiakov, dochádzka a dokonca aj výsledky v škole. Ak sa opatrenie osvedčí v praxi v materských a základných školách, zavedú ho aj na stredné školy.

Priemerný príspevok na jeden obed v škole je 1,20 eura. Táto suma sa bude preplácať rodičom. Združenie miest a obcí Slovenska sľúbilo, že urobí všetko pre to, aby sa nestalo, že bude niekto od rodičov pýtať viac ako spomínanú sumu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok