Teplé obedy či zlučovanie volieb. Čo všetko prinesie nový rokovací týždeň?

TA3 TASR
16.9.2018 09:23

Limity na počet členov, zvýšenie základného platu starostov a primátorov, legalizácia súkromnej výroby destilátov pre vlastnú potrebu či ústavné zastropovanie dôchodkového veku. To sú niektoré z bodov programu 34. schôdze Národnej rady SR, ktorým sa budú poslanci venovať počas druhého rokovacieho týždňa. Polovicu programu už stihli vyčerpať.

Teplé obedy či zlučovanie volieb. Čo všetko prinesie nový rokovací týždeň?
SITA/Marko Erd (ilu foto)

Hlasovanie o prerokovaných bodoch

Nový rokovací týždeň sa začne v pondelok o 10.00 h. Snemovňa bude diskutovať o doteraz neprerokovaných návrhoch prevažne z dielne poslancov. Sú medzi nimi napríklad návrhy na povinný teplý obed pre deti v škôlkach a školách, zrušenie 60-dňovej lehoty na voľbu prezidenta SR. Ďalej návrh, aby sa mohli zlúčiť prezidentské voľby a eurovoľby či zrušenie dvojtýždňového volebného moratória na prieskumy.

Poslanci budú tiež hlasovať o prerokovaných bodoch. Napríklad o zvýšení platov sestier a pôrodných asistentiek, o dotáciách ministerstva kultúry umeleckým školám či o tom, aby ministerstvo životného prostredia mohlo zamietnuť návrh na určenie prieskumného územia, ak ložisko vyhradeného nerastu nebude možné v budúcnosti využívať.

Politické strany i dôchodkový vek

Zákon o politických stranách, ktorý má určiť spomínané limity na počet členov strán kandidujúcich do parlamentu, má prísť na rad v utorok po podvečernom hlasovaní. V stredu je naplánovaných viac bodov vrátane návrhu, ktorým chce Most-Híd umožniť súkromnú výrobu destilátov pre vlastnú potrebu. Pôvodný návrh by sa mal ešte upraviť, zmeny avizoval Most-Híd. Jednou z nich by malo byť, že zariadenia na takúto súkromnú výrobu destilátov by mali byť po novom plombované.

Parlament čaká aj hlasovanie o odloženom návrhu Smeru-SD na ústavné zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov. Hlasovanie sa na júnovej schôdzi odložilo, pretože poslanci Smeru-SD chceli získať väčší časový priestor na rokovanie s ostatnými stranami. Na rad má prísť na konci aktuálnej septembrovej schôdze. V závere schôdze by mali poslanci rokovať aj o zvýšení základného platu starostov a primátorov.

O prerokovaných bodoch budú poslanci hlasovať až v utorok, v piatok a pondelok si hlasovanie zrušili. Pri piatkovom rokovaní bolo plénum takmer celý deň prázdne, rečnili len predkladatelia návrhov, o ktorých snemovňa rokovala. Väčšina zo 150 poslancov sa v pléne neukázala. Keď si poslanci zrušia hlasovanie, bežne sa stáva, že do pléna ich chodí rokovať minimum.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok