Fico predstavil obedy zadarmo. Nedomyslené, reaguje opozícia

TA3 TASR
4.9.2018 12:41

Obedy pre všetkých žiakov základných škôl a posledných ročníkov materských škôl by mali byť zadarmo od 1. januára 2019. Uviedol to počas tlačovej konferencie predseda Smeru Robert Fico. Ak sa opatrenie osvedčí, k obedom zadarmo sa majú dostať aj stredoškoláci. Opozičníci zo SaS a OĽaNO jeho návrh kritizujú.

Každé dieťa dostane 1,20 eura na deň

Toto sociálne opatrenie strany Smer-SD sa týka skupiny detí, ktorá predstavuje zhruba 516 000 žiakov základných škôl a posledných ročníkov materských škôl. "Najmä na druhom stupni škôl je účasť detí na stravovaní nízka, pohybuje sa na 50 – 60 percentách," povedal Fico. Každé dieťa by tak malo od štátu dostať 1,20 eura na deň na stravovanie. Za jeden školský rok je to pre jedno dieťa zhruba 120 eur. "Dokopy bude toto opatrenie stáť približne 117 miliónov eur," povedal Fico. V prípade, že sa obedy zadarmo v nasledujúcom roku osvedčia, strana bude uvažovať o zavedení tohto opatrenia aj pre stredoškolákov.

V školských zariadeniach sa podľa ministra financií Petra Kažimíra vlani stravovalo 381.000 detí. "Vítam toto opatrenie, lebo myslím si, že bude účinné," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. "My zriaďovateľom, teda mestám, obciam a cirkvám, poskytneme 1,20 eura na jedného žiaka. Tým sa naša povinnosť končí," vysvetlil. Ako doplnil Richter, v prípade, že školy nie sú vybavené kuchyňou, budú pre žiakov financované desiate.

SaS hovorí o populizme, OĽaNO o znižovaní kvality

"Obedy zadarmo sú typický populistický krok a kupovanie si voličov v podaní strany Smer-SD," uviedol v reakcii tímlíder SaS pre školstvo Branislav Gröhling.

"Dobre fungujúca vláda má vytvoriť taký systém, aby ľudia neboli odkázaní na rôzne nekoncepčné almužny od štátu. Obedy zadarmo navyše nie sú v školstve prioritou číslo jeden, dva, ani tri. Sociálne stravovanie dnes využíva asi 10 % žiakov z tých, ktorým chce Smer preplatiť obedy zadarmo. Väčšina žiakov a rodičov obedy zadarmo nepotrebuje. Potrebujú však kvalitné učebnice, dobre vybavené školy a dobré vzdelanie pre svoje deti. Na to by táto vláda musela mať skutočný záujem a plán, ako školstvo skvalitňovať a nie iba kupovať si hlasy voličov," dodal s tým, že je paradoxné, že obedy zadarmo predstavuje vedenie strany Smer-SD a nie ministerka školstva.

Ficov návrh je podľa líderky OĽaNO Veroniky remišovej nedomyslený, pretože na Slovensku je stále mnoho škôl, ktoré nemajú školskú jedáleň. Takisto návrh nerieši ďalší závažný problém, a to kvalitu stravy. "Dnes je viac ako 15 percent detí obéznych, no štát dáva na obedy veľmi malý príspevok, okolo jedného eura. Za túto sumu je ťažké navariť pre deti a mládež zdravý a kvalitný obed s dostatkom ovocia a zeleniny. Rodičia už nebudú priplácať za obedy, no stratia akúkoľvek kontrolu nad kvalitou obeda," uviedla Remišová. Podľa nej sa s veľkou pravdepodobnosťou kvalita obedov bude znižovať.

Poslankyňa tvrdí, že ak chceme podporiť rodičov s deťmi, stačilo by zvýšiť prídavok na dieťa. "Jednak by to zjednodušilo byrokraciu a vykazovanie žiakov a zároveň by to bolo spravodlivejšie. Často sa totiž stáva, že ak viacdetné rodiny majú malé dieťa, školopovinní súrodenci sa stravujú doma a takto žiadnu podporu nedostanú. Návrh Smeru-SD týmto rodinám vôbec nepomôže," poznamenala Remišová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok