Pápež strávi dva dni v Írsku, stretne sa s obeťami zneužívania

TA3 TASR
25.8.2018 10:45

Pápež František pricestoval v sobotu na dvojdňovú návštevu Írska. Ide o prvú návštevu pápeža v tejto krajine po takmer 40 rokoch. Počas nej by mala dominovať téma sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi.

Očakáva sa, že pápež sa stretne s obeťami zneužívania a bude mať "množstvo príležitostí", aby sa k tejto téme vyjadril, uviedol Vatikán. Pápež František požiadal v pondelok o odpustenie za škandály so zneužívaním detí v rámci katolíckej cirkvi a pripustil, že bolesť obetí "bola dlho ignorovaná, uchovávaná v tajnosti alebo zamlčiavaná". Cesta Františka do Írska podľa dublinského arcibiskupa Diarmuida Martina prichádza v čase zvýšených obáv o budúcnosť cirkvi v Írsku i mimo neho.

Martin v tejto súvislosti vyjadril nádej, že pápež bude otvorene hovoriť o "temnote" z minulosti, no tiež sa jasne vyjadrovať o budúcnosti. Martin uviedol, že počet obetí bol "nesmierny", a priznal, že škandály zapríčinili "hlboko zakorenenú nevôľu" voči cirkevným lídrom, ktorí napomáhali zneužívaniu a snažili sa chrániť. Vatikán vyjadril nedávn "zahanbenie a žiaľ" v súvislosti s kritickou správou veľkej poroty o rozsiahlom pohlavnom zneužívaní detí katolíckymi kňazmi v šiestich diecézach v americkom štáte Pensylvánia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok