Kiska navštívil tatranské obce, zaujíma ho situácia po povodniach

TA3 TASR
2.8.2018 12:04

Pred dvoma týždňami zasiahla Vysoké Tatry ničivá povodeň. Veľká voda zničila mosty, domy aj cesty. V niektorých obciach sa ale život ešte nevrátil do normálu. Situáciu do Tatier prišiel skontrolovať aj prezident Andrej Kiska.

Ako predchádzať nešťastiam

Okrem Javorovej doliny, kde prebiehajú práce na odstraňovaní následkov, navštívil i zámoček Hohenlohe v Tatranskej Javorine a stretol sa i s vedením obce Ždiar a hoteliérmi. "Diskutujeme o tom, čo je príčinou, ale hlavne aj možno ako tomu predchádzať, ako sa na to pripraviť. Všetci vidíme, že doba sa mení, máme podstatne teplejšie počasie, zrážky bývajú veľmi intenzívne. Myslím si, že treba tak, ako sa vieme na Slovensku pripraviť na sneh, pripraviť autá, monitorovať situáciu, takto presne musíme byť pripravení aj na takéto nepredvídateľné situácie," povedal Kiska.

Druhou otázkou, o ktorej diskutovali, je podľa jeho slov otázka chránených zón a lykožrúta. "Nemôže sa tu ťažiť, nemôžu sa tie choré stromy dávať preč, nemôžu sa tu robiť zásahy do prírody, čomu všetci rozumieme, je to chránená oblasť. Na druhej strane tým, že sa nám strácajú stromy, stromy sú slabé, potom to vytvára práve podmienky k tomu, aby keď príde takáto veľká voda, aby k takýmto katastrofám došlo. Treba pokračovať v diskusii, ktorá už v našej spoločnosti prebieha veľmi dlho, čo spraviť, ako nájsť kompromis medzi ochranou prírody a zničením prírody stromov lykožrútmi," zdôraznil Kiska.

Situácia v Ždiari

Ako povedal starosta obce Ždiar Pavol Bekeš, napriek tomu, že im povodeň v obci spôsobila taktiež prerušenie dodávok elektriny a vody, masívnejší odliv turistov necítia. "Informácie máme také, že tá voda by mala zajtra ísť. Včera bol preplach potrubia, dnes napájajú ďalšie časti. V dedine je situácia stabilizovaná," vysvetlil starosta s tým, že nájsť alternatívne riešenie, ktorým by predišli takýmto situáciám je podľa neho zložité. "Sme veľká obec, tej vody treba veľa. Dnes akosi budovať iný zdroj vody, to nevidíme, ale máme pripravené riešenie zvýšenie kapacity vodární a v prípade krízy, by sa vedelo napúšťať," povedal Bekeš.

"Práce idú podľa plánu, ktorý sme si určili na našich piatich už krízových štáboch. Zajtra pôjdeme na ostrú prevádzku s vodovodom, ktorý bude v určitej časti ešte v provizóriu. Následne sa budú vykonávať ďalšie práce, aby sme ho už mali stabilný, nastálo," doplnil prednosta Okresného úradu v Poprade Slavomír Kravčák.

"Pred desiatimi rokmi bola tiež podobná situácia, kde bol nejaký prísľub, ale štátne lesy s ochranármi sa nevedia dohodnúť na tom, či sa môže vyťažiť drevo, ktoré je suché a či sa môžu obnovovať korytá riek. Pred desiatimi rokmi bolo to koryto rieky už narušené a nerobila sa nejaká prevencia možno. Nehovorím, že je to celkom následok, ale jednoznačne z časti áno," dodal obecný poslanec Tatranskej Javoriny Miroslav Michaľák.

Viac než miliónové škody

Štátne lesy Tatranského národného parku už vyčíslili škody, ktoré v Tatranskom a Pieninskom národnom parku po sebe zanechali júlové prívalové dažde. Celková suma presiahla 1,2 milióna eur, náklady na odstránenie následkov ničivých povodní budú podstatne vyššie. Informovala o tom Martina Petránová zo ŠL TANAP.

Najväčšie škody podľa nej spôsobila voda v oblasti Tatranskej Javoriny, zasiahnutá bola najmä Javorová dolina, v ktorej sa nachádza aj zdroj pitnej vody pre obce Tatranská Javorina a Ždiar. Živel tam zničil mosty, cesty i turistické chodníky. V lokalite Podmuráň došlo aj k odtrhu svahu v dĺžke približne 40 metrov, čo si vyžiada ďalšie financie na jeho stabilizáciu a vybudovanie oporného múru.

"Nechali sme si urobiť geologický prieskum a na základe správy z obhliadky svahovej deformácie v Javorovej doline, ktorú vypracovali odborníci, je nám už teraz jasné, že odstraňovanie následkov povodní potrvá ešte minimálne niekoľko mesiacov, keďže škody v tejto oblasti sú značné. Zasiahnuté boli najmä Zadné Meďodoly, kde bol kompletne zničený turistický chodník. Aj napriek našej snahe opraviť ho čo najskôr, toto leto určite nebude priechodný," konštatoval Pavol Fabian, riaditeľ ŠL TANAP.

Upratovanie vodnýcgh tokov

V týchto dňoch ich zamestnanci podľa Petránovej stále intenzívne pracujú na odstraňovaní drevnej hmoty a nánosov z vodných tokov v oblasti Tatranskej Javoriny. Doteraz sa im z potokov a riek – predovšetkým z toku Javorinka v mieste nad a pod odberným miestom pitnej vody pre spomínané obce – podarilo vytiahnuť zhruba 300 kubických metrov drevnej hmoty, ktorej gro tvoria koreňové koláče a kmene stromov s konármi.

"Práve drevná hmota ponechaná vo vodných tokoch bola príčinou rozsiahlych materiálnych škôd. Hoci sme kompetentné orgány na tento problém už niekoľko rokov upozorňovali, nedostali sme súhlas na to, aby sme ich mohli odtiaľ vytiahnuť," zdôraznil šéf tatranských lesníkov.

Hrozí, že sa situácia zopakuje

Momentálne sa v bezzásahovej zóne na celom území TANAP-u v správe ŠL TANAP podľa nich nachádza len v korytách potokov a riek odhadom 20.000 až 30.000 stromov, ďalšie tisíce sú v okolí vodných tokov. "Ak sa korytá nevyčistia od prekážok brániacich toku vody, keď sa neobnovia ich zaslepené ramená a nebude sa riešiť ich prietočnosť, hrozí, že pri lejakoch s podobnou intenzitou zrážok sa situácia zopakuje," dodal Fabian.

Momentálne ŠL TANAP ako správca turistických chodníkov robia podľa Petránovej všetko pre to, aby spriechodnili aj ostatné úseky, ktoré museli uzatvoriť. Okrem Javorovej doliny a Zadných Meďodolov ostáva pre turistov uzatvorená už len žlto vyznačená turistická trasa z Tatranskej Lesnej k Rainerovej chate a časť zeleno vyznačeného turistického chodníka z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom, kde voda zničila mostíky.

"Obísť tento úsek však môžu turisti po asfaltovej ceste. S obmedzeniami treba rátať aj v Bielovodskej doline, kde je vyznačená obchádzka, a na viacerých úsekoch v Tichej a Kôprovej doline, kde ŠL TANAP takisto odstraňujú následky ničivých povodní," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok