Dievča, ktoré udrelo vojaka, chce pokračovať v boji za práva svojho ľudu

TA3 TASR
29.7.2018 22:14

Mladá Palestínčanka Ahid Tamímíová, ktorá sa stala ikonou odboja palestínskych Arabov proti už pol storočia trvajúcej izraelskej vojenskej okupácii, uviedla po prepustení z izraelského väzenia, že bude pokračovať v boji za práva Palestínčanov.

Je v podmienke

Sedemnásťročné dievča zadržali vlani v decembri a odsúdili na osem mesiacov väzenia za to, že udieralo izraelských vojakov. Prepustili ju predčasne aj s jej matkou, ktorú izraelské orgány takisto zatkli a umiestnili do väzby. "Náš odpor bude pokračovať, najmä náš odpor za rovnaké práva," vyhlásila po návrate do svojej predjordánskej dediny Nabí Sálih s tým, že "len ľudia môžu a aj rozhodnú o svojom osude".

Tínedžerka uviedla, že pobyt vo väzení bol "ťažký a ponižujúci", ale aj tak sa stihla pripraviť na skúšky na strednej škole. Zamýšľa študovať právo na univerzite. Na otázku, či by udrela izraelského vojaka ešte raz a riskovala tak opäť väzenie, odpovedala podľa agentúry DPA zdržanlivo. "V zásade vám nemôžem povedať, čo sa stane v budúcnosti. Som v podmienke, môžu ma opäť zavrieť, dúfam, že v budúcnosti bude Palestína slobodná a nič z tohto sa už nebude musieť udiať znova," dodala.

Erdogan jej pogratuloval

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás ju v nedeľu označil za "model palestínskeho boja za slobodu, nezávislosť a štátnosť". Podľa neho je tínedžerka "dôležitou zbraňou" pri nenásilnom odpore voči izraelskej kontrole nad západným brehom Jordánu.

Jej otec Básim Tamímí minulý týždeň uviedol, že jeho rodina chce "pokračovať v normálnom živote" a ukončil každotýždňové protesty proti okupácii v dedine Nabí Sálih, kde sú potýčky s izraelskými vojakmi bežné. V nedeľu informoval o tom, že jeho dcére telefonoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý jej pogratuloval k prepusteniu z izraelského väzenia. Erdogan ju prijal v Turecku v roku 2012 po jej šarvátke s izraelským vojakom snažiacim sa zatknúť jej brata.

Čelila 12 obvineniam

Ahid čelila pred vojenským súdom 12 obvineniam z rôznych trestných činov vrátane napadnutia a poburovania. Tých sa údajne dopustila pri viacerých konfrontáciách s vojakmi. Pri jednej z týchto potýčok, ktorú zachytáva videozáznam zverejnený koncom vlaňajšieho roka na sociálnych sieťach, fackala, udierala a kopala v predjordánskej dedine Nabí Sálih dvoch izraelských vojakov, pričom tí sa väčšinou odvetných úderov zdržali.

Mnohí Palestínčania odvtedy Tamímíovú oslavujú ako hrdinku vzdorujúcu izraelskej okupácii Predjordánska, zatiaľ čo Izraelčania o nej hovoria ako o agitátorke snažiacej sa vyprovokovať vojakov pred kamerou v rámci palestínskej PR kampane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok