Opozícia víta rozhodnutie Mosta-Híd, Sulík vidí rozpad vlády

TA3 TASR SITA
12.3.2018 23:49

Opozičné hnutie OĽaNO víta pondelkové rozhodnutie Republikovej Rady Mosta-Híd. Blížiaci sa pád vlády považuje za zadosťučinenie pre všetkých slušných ľudí na Slovensku. Vyhlásil to predseda hnutia Igor Matovič.

OĽaNO čaká s tímom odborníkov

V stanovisku predsedu hnutia Igora Matoviča sa ďalej uvádza, že je "veľmi smutné, že až plné námestia odhodlaných ľudí dokázali priblížiť koniec vládnutia najskorumpovanejšej vlády v histórii Slovenska". Líderka hnutia Veronika Remišová zase uviedla, že hnutie je pripravené na všetky alternatívy.

"Chceme ľuďom dať nádej a odvahu do budúcnosti a budeme pracovať na tom, aby Slovensko bolo skutočne slušnou a hrdou krajinou. Dúfam, že strana SMER a SNS bude mať toľko úcty a zodpovednosti k občanom, že podporí ústavný zákon o skrátení volebného obdobia a na Slovensko nebude vytvárať bezvládie," uviedla Remišová. Pripomenula, že nestabilita vo vládnej koalícii sa začala v lete, keď Andrej Danko listom vypovedal koaličnú zmluvu počas eurofondového škandálu a dnes je kvôli vládnej koalícii Slovensko opäť v hlbokej kríze.

"Ani po troch dňoch rokovaní vládna koalícia nebola schopná nájsť východisko z krízy. Ani od jednej zo strán vládnej koalície sme nepočuli zásadné opatrenia na obnovenie dôvery v inštitúcie, v štát a v politiku ako takú. A teraz sa táto vládna koalícia rozpadá," uzavrela poslankyňa NR SR.

Faktický rozpad vlády

Stanovisko koaličného Mosta-Híd, ktorý žiada predčasné voľby, je fakticky rozpadom vlády. A v takomto prípade sú predčasné parlamentné voľby najférovejším riešením. Uviedol to líder opozičnej SaS Richard Sulík.

"SaS je za takéto riešenie a podporujeme čím skorší termín volieb, aby krajina nebola zbytočne traumatizovaná," povedal. Liberáli svoje hlasy za skrátenie volebného obdobia pridajú. Podaný opozičný návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi  zatiaľ ponechávajú v platnosti, Sulík však nevylučuje, že bude stiahnutý.

"Možnosťou je zozbieranie 90 poslaneckých hlasov na skrátenie volebného obdobia, či už s pomocou strany Smer-SD, alebo bez nich. A koniec koncov všetky strany sa vyjadrili tak, že sú pripravené aj na predčasné voľby, takže si myslím, že je to najjednoduchšie riešenie," uzavrel na tému politickej situácie Sulík.

Voľby ako najférovejšie riešenie

Opozičný poslanec NR SR z hnutia Sme rodina Milan Krajniak je rád, že o budúcnosti budú môcť rozhodnúť ľudia a nie politici, strany alebo oligarchovia v zákulisí. Reagoval tak na sociálnej sieti na rozhodnutie republikovej rady Mosta-Híd.

"Voľby sú najférovejšie riešenie, ľudia rozhodnú a my ich názor budeme rešpektovať," uviedol Krajniak. Podobný názor zdieľa aj poslanec z hnutia Sme rodina Peter Pčolinský. Tiež na sociálnej sieti uviedol, "nech ľudia rozhodnú vo voľbách".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok