Bývalý šéf rozviedky SIS o tajnom stretnutí: Snaha o kamufláž a slovenské babráctvo

TA3
26.5.2021 06:00

Najvyššie vedenie štátu sa v priestoroch SIS stretlo minulý pondelok s vrcholovými predstaviteľmi tajnej služby, prokuratúry a polície. Prítomný bol aj šéf policajnej inšpekcie, ktorá vyšetruje trestnú činnosť policajtov. O tom, čo je a čo nie je štandardné sme v relácii Tak takto?! diskutovali s bývalým riaditeľom rozviedky SIS Igorom Cibulom.

Bývalý šéf rozviedky SIS o tajnom stretnutí: Snaha o kamufláž a slovenské babráctvo
TA3

Prítomnosť šéfa policajnej inšpekcie nezapadá

Na človeka z vonku pôsobí dianie v policajných štruktúrach ako anarchia, priznal Cibula. Pri detailnejšom pohľade to však nie je anarchia, ale "určitý proces - a sú aj aktéri tohto procesu," povedal. Priznal, že do stretnutia najvyšších predstaviteľov štátu a predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní prítomnosť šéfa policajnej inšpekcie nezapadá. "Ani spoločensky, ani právne, ani inštitucionálne," špecifikoval Cibula.

Cibula vysvetlil, že inšpekčná služba ministerstva vnútra sa zaoberá trestnou činnosťou policajtov, príslušníkov väzenskej stráže, príslušníkov finančnej správy, kriminálneho úradu a colníkov. "Tento fakt naznačoval, že tam muselo ísť o problematiku, ktorou sa zaoberá úrad inšpekčnej služby, a to nie je pohrebná služba, zaoberajú sa živými prípadmi," upozornil Cibula. Účastníci schôdzky pritom deklarovali, že nešlo o živé prípady. Prítomnosť šéfa inšpekcie však podľa Cibulu svedčí o opaku.

Skautské spôsoby

Problémy, ktoré sa na stretnutí pravdepodobne riešili vzhľadom na prítomnosť šéfa inšpekcie, podľa Cibulu zo zákona nesmú byť utajovanou skutočnosťou. Tí účastníci, ktorí sa verejne vyjadrili k stretnutiu, podľa Cibulu nehovorili pravdu, "keď sa zakrývali maskou utajovania".

Cibula sa pozastavil nad výrokom predsedu NR SR Borisa Kollára, ktorý povedal, že nesmie nič prezradiť, lebo by dostal 20 rokov. "Sadzba 15 až 20 rokov sa vzťahuje na trestné činy velezrady a trestné činy, ktoré sú vážnym ohrozením štátu. Nezdá sa mi, že by inšpekcia ministerstva vnútra mala v agende takéto trestné činy," povedal Cibula. "Vidím, že je tu taká snaha, kamuflovať pred verejnosťou, o čo tam v skutočnosti na tomto stretnutí išlo," zhrnul.

Samotná organizácia stretnutia pôsobí podľa Cibulu neprofesionálne. Skôr, než sa špičky štátu, tajnej služby, prokuratúry a polície stretli v budove SIS, zamestnancov poslali predčasne domov, tvrdí. Stretnutie sa podľa neho "prevalilo" viacerými spôsobmi, ale aj to bol jeden z dôvodov. "Je tu istá analógia nášho slovenského babráctva," kritizoval Cibula s tým, že takáto akcia, ktorá má významné politické dôsledky, nemala byť utajená takýmto "skautským spôsobom".

Celú reláciu Tak takto?! si pozrite tu:

Samotná organizácia stretnutia v podzemí SIS pôsobí podľa Cibulu neprofesionálne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok