Ľudia rušia svoje termíny na AstraZenecu, odmietajú druhú dávku

TA3 TASR
17.5.2021 15:18

Za posledných sedem dní zrušilo svoju registráciu 2528 žiadateľov s prideleným termínom druhého očkovania látkou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca proti ochoreniu COVID-19. Uviedla to hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Veronika Bauch.

Ľudia rušia svoje termíny na AstraZenecu, odmietajú druhú dávku
TASR/AP

Správny odstup je dôležitý

Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozornil, že správne načasovanie druhej dávky je veľmi dôležité, pretože ľudské telo si imunitu vytvára postupne. "Z klinických štúdií vyplýva, že vakcína Vaxzevria vykazuje pri odstupe 12 týždňov medzi prvou a druhou dávkou vyššiu účinnosť ako pri podaní druhej dávky do šiestich týždňov," informoval.

Odborníci pripomínajú, že každý liek či vakcína má nežiaduce účinky, ktoré sa však nemusia vyskytnúť u každého. Po vakcíne Vaxzevria boli po druhej dávke podľa nich nežiaduce reakcie pozorované menej často a sú menej intenzívne. ŠÚKL tiež pripomenul, že na vytvorenie dostatočnej imunity sa podanie druhej dávky vakcíny odporúča každému. Upozornil, že výnimku tvorí skupina ľudí, ktorým sa po podaní očkovacej látky rozvinula závažná alergická reakcia – anafylaktický šok. Takáto reakcia sa najčastejšie dostaví do 15 minút po podaní vakcíny.

Kedy sa neočkovať?

Očkovanie odborníci neodporúčajú v prípade prebiehajúceho akútneho infekčného ochorenia, s teplotou nad 38 stupňov Celzia. "Ak druhú dávku nemôžete dostať v určenom termíne, odporúča sa, aby ste ju dostali v čo najkratšom možnom čase. Očkovací cyklus nemusíte znova opakovať od začiatku," uviedol ústav.

V prípade, ak niekto medzi prvou a druhou dávkou prekonal ochorenie COVID-19, v očkovacom cykle môže pokračovať po siedmich dňoch od ukončenia bezpríznakového priebehu ochorenia a po 14 dňoch od ukončenia ochorenia s príznakmi.

ŠÚKL pripomenul, že na vytvorenie dostatočnej imunity sa podanie druhej dávky vakcíny odporúča každému.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok