Kolíková sedela počas odvolávania vedľa Matoviča. Nebolo to priateľské, hovorí

TA3 TASR
11.5.2021 13:41

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v pondelok ustála odvolávanie, podporila ju však len časť poslancov OĽANO. Kolíková sa vyjadrila, že poslanci najsilnejšej koaličnej strany konali v súvislosti s jasným stanoviskom expremiéra a lídra OĽANO Igora Matoviča, ktorý si prial jej koniec.

Nebolo to veľmi priateľské

Dôvodom nedôvery zo strany OĽANO bolo podľa ministerky aj to, že ju spájali s odchodom exministra zdravotníctva Mareka Krajčího a odchodom Matoviča z postu premiéra. Povedala to v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo. Keďže šéf OĽANO vyjadril Kolíkovej nedôveru, viacerí poslanci konali v súlade s ním. To, že premiér Eduard Heger Kolíkovej verejne nevyjadril podporu, si vysvetľuje tým, že "je v zložitej situácii".

Keď Kolíková sedela vedľa Matoviča v parlamente počas svojho odvolávania, podľa jej slov to "nebolo veľmi priateľské". Priznala, že si vymenili pár slov, ale „neboli to slová podpory“. Ministerka si váži, že napriek tomu bola časť poslancov OĽANO na jej strane.

Ako hlasovali poslanci?

Za odvolanie Kolíkovej z funkcie hlasoval okrem opozičných poslaneckých klubov aj poslanec OĽANO Martin Čepček. Kolíkovú chceli odvolať aj nezaradení poslanci. Okrem Tomáša Valáška a Miroslava Kollára, ktorí hlasovali proti návrhu. Strany SaS, Sme rodina a Za ľudí boli proti odvolaniu. Rovnako hlasovala aj časť klubu OĽANO. Približne polovica vládneho hnutia však nebola na hlasovaní prítomná, dvaja poslanci OĽANO sa zdržali.

Poslanci na pondelkovej mimoriadnej schôdzi rokovali o opozičnom návrhu na vyslovenie nedôvery Kolíkovej. Parlament ju vo funkcii podržal. Za odvolanie Kolíkovej z funkcie hlasoval okrem opozičných poslancov aj koaličný poslanec Martin Čepček (OĽANO). Približne polovica vládneho hnutia nebola na hlasovaní prítomná, dvaja poslanci OĽANO sa zdržali.

Dôvodom návrhu na odvolávanie ministerky boli podozrenia okolo obchodu spoločnosti Elektronika, v ktorej Kolíková figurovala. Opozícia namietala najmä zmluvy firmy Elektronika s RTVS či s Divadlom Nová scéna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok