Kollár priznal, že kolúzna väzba ho zaujíma aj kvôli Pčolinskému

TA3 TASR
6.5.2021 12:43

Koaličné hnutie Sme rodina sa zaujíma o kolúznu väzbu aj kvôli bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému. Predseda Národnej rady to vyhlásil po stredajšej návšteve Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave.

Kollár priznal, že kolúzna väzba ho zaujíma aj kvôli Pčolinskému
TASR/Jakub Kotian

Kollár kritizuje, že bývalý riaditeľ SIS sa nachádza dva mesiace v kolúznej väzbe, ale ešte nebol zbavený mlčanlivosti. „Pre mňa je to neprípustné a nepochopiteľné,“ zdôraznil. Zopakoval, že prezidentka Zuzana Čaputová je pripravená vyhovieť prípadnej požiadavke vyšetrovateľa na zbavenie mlčanlivosti exšéfa SIS.

Národný bezpečnostný úrad jasne povedal, že je tu zákon o SIS, ktorý hovorí o tom, že aj keď sa jedná o trestný čin, príslušníci SIS nemôžu vypovedať, lebo by sa dopustili trestného činu,“ uviedol. Zároveň dodal, že s otázkou skrátenia lehôt väzby prišlo Sme rodina za šéfkou rezortu spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) už na jeseň 2020.

Veria, že sa dohodnú

Ak príde k dohode s ministerkou Kolíkovou, Petra Hajšelová (Sme rodina) je pripravená stiahnuť svoj návrh zákona ku kolúznej väzbe. „Rokovania prebiehajú, pevne verím, že sa s pani ministerkou dohodneme na detailoch a že to bude jeden spoločný návrh. Ak príde k dohode, som pripravená svoj poslanecký návrh stiahnuť,“ zdôraznila Hajšelová. Kollár tiež verí v spoločné riešenie, vyhlásil, že nechce vytvárať rozkol vo vládnej koalícii.

Najviac sa rozprávame o výnimkách zo skrátenej lehoty kolúznej väzby, keď nie sú jednoznačné dôkazy v tom, že už došlo k ovplyvňovaniu,“ uviedla ministerka spravodlivosti. Zdôraznila, že je pripravená vo vládnom návrhu zákona urobiť kompromisy.

Porovnanie Česka a Slovenska

Kollár poukázal na to, že lehota kolúznej väzby v Českej republike je tri mesiace, pričom na Slovensku ju možno predĺžiť až na 48 mesiacov. Zároveň neprijíma argument, aby mohla byť predlžovaná v dôsledku pomalej rýchlosti vyšetrovania. „Takisto to neprijíma ani Európska únia, vyčíta nám, že to nemôže byť argument. Je psia povinnosť štátu, že ak to vyšetrovateľ nestíha, treba tam dať troch vyšetrovateľov,“ vyhlásil.

Kolíková upozornila, že nemožno v úplnosti porovnávať slovenskú a českú právnu úpravu. V Česku je podľa nej celý trestný proces jednoduchší. „V Českej republike sú dva režimy kolúznej väzby. Jeden, kde je trojmesačná lehota, a druhý, keď už sú skutočnosti, že k ovplyvňovaniu došlo. Vtedy ju možno predlžovať,“ zdôraznila.

Návrhy Hajšelovej a Kolíkovej

Poslanecký návrh Hajšelovej upravuje maximálnu dĺžku trvania kolúznej väzby, a to najviac na päť mesiacov. Predĺžiť by sa dala vtedy, ak sa preukázalo, že obvinený pôsobil na svedkov, spoluobvinených alebo znalcov či inak maril objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie. V návrhu tiež poslankyňa navrhuje skrátiť základnú lehotu iných typov väzby zo siedmich mesiacov na šesť. Skrátiť chce aj lehoty väzby v prípravnom konaní a v konaní pred súdom.

Ministerka spravodlivosti navrhuje skrátiť základnú dĺžku trvania kolúznej väzby na päť mesiacov v prípade dôvodnej obavy z kolúzneho správania obvineného. Ak sa takéto správanie nepreukáže, nebude ju možné ďalej predĺžiť. Základná sedemmesačná lehota s možnosťou predĺženia by zostala pri obvineniach z trestného činu spáchaného zločineckou alebo teroristickou skupinou, trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej či teroristickej skupiny alebo pre trestný čin, pri ktorom hrozí doživotie. Tiež v prípade obvineného, u ktorého bolo kolúzne správanie preukázané.

Pčolinský vypovedať nemôže

Vladimír Pčolinský je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby zadržali príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho, že on a bývalý námestník SIS Boris B. mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára. Nedávno mu pribudlo ďalšie obvinenie z korupčného skutku, ktorého sa mal dopustiť v roku 2020. Obvinenia odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok