Matovič predstavil základ reformy: 200 eur na dieťa a férové dane

TA3
5.5.2021 16:50

"Potichu sme pracovali na dôležitej reforme, nevyhnutne ju potrebujeme. Má byť prorodinná, zjednodušiť systém a aby všetci, ktorí platia dane, mali pocit, že je to fér," povedal na tlačovej besede minister financií Igor Matovič. Podľa neho nie je ešte na konci, finálnu podobu predstaví v priebehu pár týždňov. Na tlačovej besede informoval o troch základných pilieroch reformy.

Matovič predstavil tri základné piliere daňovo-odvodovej reformy:

  • 200 eur na dieťa
  • 1 daň a 1 odvod
  • férové dane - vyrovnať daňovo-odvodové zaťaženie pri rôznom type práce

Náš systém daní a odvodov je podľa Matoviča extrémne komplikovaný, stojíme pred veľkou demografickou krízou. Nemáme vraj prorodinný a sociálny štát, komplikovaný systém hrá svoju rolu aj pri investoroch, ktorí chcú jasné a jednoduché pravidlá. Daňovo-odvodové zaťaženie práce je na Slovensku veľmi vysoké.

"Mrzí ma, že kolega, ktorému som sa zdôveril s tým, že na reforme pracujeme, vytiahol informáciu o vyššej DPH a vyplašil celé Slovensko. Je to skôr úmysel zabrániť tomu, aby sme pomohli rodinám. Nie je to pravda. O 25-percentnej DPH neuvažujeme," dodal s tým, že ani materiál o reforme, ktorý sa dostal do médií, nie je pravdivý. Pri presadzovaní reformy je minister financií ochotný dohodnúť sa aj s opozíciou.

Reformu budú financovať z viacerých zdrojov, má stáť viac ako dve miliardy eur. Podľa Matoviča pôjde o veľkú investíciu, ktorú však chcú urobiť. Plán je v súlade s programovým vyhlásením vlády. Uvažujú vraj aj nad tým, že úplne zrušia koncesionárske poplatky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok