Ako to niekto mohol podpísať? Hlas kritizuje zmluvu o Sputniku i Matoviča

TA3 TASR
30.4.2021 13:26

Expremiér a líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini považuje zmluvu k nákupu ruskej vakcíny Sputnik V za nevýhodnú a nerozumie, ako ju niekto mohol podpísať. Podotkol, že Igor Matovič (OĽANO) pri rokovaniach o nákupe očkovacej látky z Ruskej strany nielen potupil slovenskú diplomaciu a chránil záujmy cudzej krajiny, ale aj opovrhol našimi štátnymi orgánmi a hanil ich. Pellegrini to povedal na tlačovej konferencii.

"Je to tak nevýhodná zmluva, že neviem, ako sa mohol niekto tak ponížiť a za SR túto zmluvu podpísať," vyhlásil Pellegrini. Zmluvou sa Slovensko podľa neho zaviazalo zaplatiť za milión dávok vakcíny bez ohľadu na to, či ich dovezieme. Poukázal i na hrozbu miliónovej sankcie, ak by sa prezradili detaily zmluvy. Hovorí o neefektívnom narábaní s verejnými zdrojmi.

Rovnako si myslí, že zmluva mala byť zverejnená v centrálnom registri zmlúv od začiatku. Hovorí o porušení zákona. Na otázku, či by na mieste premiéra a ministra zdravotníctva očkoval ruskou vakcínou, odpovedal tým, že by zrejme pozastavil aktivity so Sputnikom a doriešil obchodnú aj zdravotnícku časť aktivít.

Poukázal na postoj Štátneho ústavu na kontrolu liečiv, ktorý hovoril, že nedostal od ruskej strany všetky potrebné informácie na posúdenie vakcíny. Argumentoval aj pochybnosťami o ruskej vakcíne, plynúcimi napríklad z vyjadrenia brazílskych úradov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok