Vakcíny by sa mali rozdeľovať podľa zaočkovanosti v krajinách, vyhlásil Heger

TA3 TASR
27.4.2021 16:06

Pri distribúcií vakcín proti ochoreniu COVID-19 by mala Európska únia zohľadniť mieru zaočkovanosti v krajine. Rozdelenie by malo odrážať aj množstvo vakcín, ktoré majú krajiny k dispozícii, aby mohli zaočkovať svoju populáciu. Po stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

Vakcíny by sa mali rozdeľovať podľa zaočkovanosti v krajinách, vyhlásil Heger
TASR/AP

V úvode očkovania bol podľa Hegera európsky postup spoločných objednávok dobrý. EK tak pomohla vyťažiť maximum z celého objednávkového systému. "Dnes, keď vidíme, že sú rozdiely medzi zaočkovanosťou jednotlivých krajín, tak treba pozerať na to rozšírenie, a to je návrh, ktorý sme priniesli zo Slovenska," uviedol Heger. Dodal, že z hľadiska jednotného trhu je dôležité, aby členské krajiny postupovali v kolektívnej imunite spoločne. Návrhom tak podľa Hegera Slovensko vyslalo signál, že chce byť v rámci členských štátov aktívnou krajinou a chce prinášať riešenia.

Premiér tvrdí, že predsedníčka EK si návrh Slovenska v súvislosti s distribúciou vakcín vypočula. "Ona prináša k stolu ten rozmer rešpektovania názorov, vypočutia názorov a potom hľadania tých spoločných riešení," uviedol. EÚ je otvorený a jednotný trh, ľudia majú právo pohybovať sa po jej území, skonštatoval Heger. "Preto je dôležité, aby sme sa hýbali v tej očkovanosti podobným percentom aj z hľadiska členských štátov," podotkol.

Predseda vlády s von der Leyenovou diskutoval aj o ruskej vakcíne Sputnik V. Pripomenul, že nákup Sputnika V bol dôsledkom zlej pandemickej situácie na Slovensku. Vakcíny tiež v tom čase neprichádzali v objeme, aký krajina chcela. "V tomto duchu chápali naše kroky," tvrdí.

Premiér sa v utorok na pôde EÚ stretol aj s podpredsedom EK Valdisom Dombrovskisom, eurokomisárom pre hospodárstvo Paolom Gentilonim a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok