Kazachstan už očkuje vlastnou vakcínou, dostal ju aj minister zdravotníctva

TA3 TASR
26.4.2021 09:25

Kazachstan spustil distribúciu vlastnej protikoronavírusovej vakcíny s názvom QazCovid-in, ktorá je momentálne v tretej fáze klinických štúdií. Ako píše agentúra AFP, kazašskou dvojdávkovou vakcínou - známou aj pod názvom QazVac - bol v živom televíznom prenose zaočkovaný tamojší minister zdravotníctva Alexej Coj.

Kazachstan už očkuje vlastnou vakcínou, dostal ju aj minister zdravotníctva
TASR/AP

Štátna televízia Chabar informovala, že do celej tejto stredoázijskej krajiny bolo distribuovaných 50.000 dávok uvedenej očkovacej látky, ktorú vyvinul miestny Výskumný inštitút pre biologickú bezpečnosť. Šéf rezortu zdravotníctva po podaní vakcíny uviedol, že sa cíti "dobre", a dodal, že kazašská vláda rokuje o budúcej produkcii vakcíny QazVac s partnermi v Turecku.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v piatok na Twitteri vyzdvihol úspech svojej krajiny, ktorá je podľa jeho slov "jedným z mála štátov", ktoré vyvinuli a vyrobili vlastnú vakcínu proti covidu.

Kazachstan ako prvá zahraničná krajina začala začiatkom tohto roka vyrábať ruskú vakcínu Sputnik V, ktorá je v bývalej republike ZSSR s takmer 19 miliónmi obyvateľov dominantnou očkovacou látkou. Očkovaciu kampaň tam spustili 1. februára po tom, ako z Ruska dostali 22.000 dávok vakcín, pričom ako prví boli zaočkovaní zdravotníci. Minister Alexej Coj pre TV Chabar povedal, že vakcínu proti koronavírusu dosiaľ dostal "jeden z 20" občanov Kazachstanu.

V Kazachstane do pondelka zaznamenali 309.116 prípadov nákazy koronavírusom a 3570 súvisiacich úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok