Krompachy bojujú s problémom: Očkovanie je pre ľudí komplikované

TA3
23.4.2021 11:08

Príslušníci marginalizovaných skupín nie sú ani zďaleka presvedčení o tom, že sa chcú zaočkovať proti ochoreniu Covid-19. Majú o tom málo informácií a aj tie často pochádzajú z konšpiračných zdrojov. Jednoduché to často nie je ani s dostupnosťou vakcinačných centier od miest, kde najchudobnejší bývajú. Svoje o tom vedia napríklad v Krompachoch.

Krompachy bojujú s problémom: Očkovanie je pre ľudí komplikované
TA3

Obyvatelia Hornádskej ulice v Krompachoch boli počas prvej vlny dlhé týždne v prísnej izolácii. Celú komunitu vtedy strážili vojaci spolu s policajtmi. Počas druhej vlny sa chodili testovať, no o očkovanie veľký záujem nemajú. Hovoria, že testovanie im stačí.

Málokto z nich však vie, ako sa na očkovanie objednať a kedy to treba urobiť. Niektorí nevedia ani čítať alebo písať a nemajú ani počítače. Podľa primátorky Krompách však nemá ani majoritné obyvateľstvo veľký záujem o očkovanie. Najmä u seniorov je problémom aj cesta do očkovacieho strediska. Do toho najbližšieho v Spišskej Novej Vsi je to totiž 28 kilometrov, do Prešova 43 kilometrov a do Košíc dokonca 50 kilometrov.

Keď sa primátorka pýtala starších, prečo ich na očkovanie neodvezú deti, mnohí povedali, že ich deti sú buď v Bratislave alebo v Anglicku. Ako hovorí, s prihlásením na očkovanie by mesto vedelo pomôcť, no "nasúkať 40 ľudí a najmä starších ľudí do jedného autobusu, neviem, či je správne riešenie, aby sme im ešte viac neublížili," dodáva Iveta Rušinová. Najjednoduchším riešením by bolo zriadenie očkovacieho miesta priamo v Krompachoch alebo očkovanie u lekára.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok