Slovensko vyhostilo troch ruských diplomatov

TA3
22.4.2021 17:07

V súvislosti s aktuálnou geopolitickou situáciou a tiež so situáciu v Českej republike, musia z územia Slovenskej republiky odísť traja zástupcovia ruskej diplomatickej misie, povedal vo štvrtok premiér Eduard Heger.

Premiér Eduard Heger informoval o vyhostení troch ruských diplomatov počas vyhlásenia za účasti ministra obrany Jaroslava Naďa a ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Zároveň uviedol, že pred rozhodnutím o vyhostení ruských diplomatov dôkladne vyhodnotili informácie našich bezpečnostných služieb.

"Slovenská republika potvrdzuje svoj záujem o budovanie vzťahov s Ruskou federáciou, ktoré bude založené na vzájomnom rešpekte. Zároveň očakávame, že k tomu prispejú zástupcovia diplomacie ruskej misie, ktorí budú rešpektovať princípy správania založené na príslušných medzinárodných dohovoroch," vyhlásil premiér. Českej republike opätovne vyjadril solidaritu a plnú podporu.

Česká republika vyhostila 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko ako odvetu oznámilo vyhostenie 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve.

Český premiér Andrej Babiš v pondelok informoval, že išlo o útok na tovar bulharského obchodníka, a nie o akciu namierenú voči Českej republike. Dodal, že nie je prijateľné, aby agenti robili takéto operácie na území zvrchovaného štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok