Heger povedal, kedy by sa mohlo začať očkovať Sputnikom

TA3 TASR
15.4.2021 15:42

Slovensko by mohlo začať očkovanie vakcínou Sputnik V začiatkom mája, ak Maďarsko potvrdí jej vhodnosť. Ako vo štvrtok počas prvej zahraničnej cesty v Prahe na tlačovej konferencii za prítomnosti českého premiéra Andreja Babiša povedal premiér Eduard Heger, je to v rukách vedcov. Za dôležité považuje, aby bola bezpečná.

Nechce nič utajovať

Zdôraznil, že pre ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského a pre neho samého je dôležité, aby pri každom prepustení šarže bola zaručená jej bezpečnosť. "Preto sa podstupujú testy v schválenom laboratóriu," povedal slovenský premiér.

Pripomenul, že téma Sputnika V je na Slovensku veľmi diskutovanou a ide o jednu z vakcín, ktorú chce vláda sprístupniť Slovákom. Zdôraznil, že veľa Slovákov sa inou vakcínou zaočkovať nechcelo. Heger si myslí, že na Slovensko dorazia ďalšie vakcíny z Ruska, keď sa už v krajine budú používať.

Na margo zverejnenia zmluvy medzi Slovenskom a výrobcom Sputnika V slovenský premiér povedal, že zámerom nie je nič utajovať. Dal si tiež vypracovať právnu analýzu k tomu, či je možné túto zmluvu, prípadne jej časť, zverejniť. Podľa vlastného vyjadrenia sa chce zariadiť podľa jej výsledkov. Heger nechcel spresniť dôvod vrátenia 200.000 kusov ruskej vakcíny, aby neurobil "prešľap" voči zmluve.

Babiš: Nie sme v situácii, v akej je Slovensko

Český premiér Andrej Babiš povedal, že do Česka by malo prísť ďalších 500.000 vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech. Očakáva, že do konca júna by mohli mať zaočkovaných 65 percent občanov Česka. Česko plánuje aj silnú vakcinačnú kampaň. Uviedol tiež, že Česko má ponuku na 300.000 dávok od ruského výrobcu vakcín, čakajú však na jeho schválenie Európskou liekovou agentúrou. Dodal, že sa snažia vyjednať určité množstvo Sputnika V v prípade, že by EMA jeho použitie povolila.

Babiš priznal, že v Česku zaznamenali dopyt od firiem, ktoré majú záujem práve o ruskú vakcínu. "Nie sme v situácii, v akej je Slovensko," doplnil.

Slovensko venuje Českej republike 10.000 vakcín Moderna. V Prahe to povedal premiér Eduard Heger. Pripomenul, že očkovanie je ten najdôležitejší proces v boji proti pandémii a je nevyhnutné zachovať kontinuitu vakcinácie. Český premiér Babiš symbolické gesto Slovenska ocenil. Označil ho za prejav solidarity.

"Ide o štvrtú krajinu, ktorá nám takýmto spôsobom vyjadruje solidaritu, veľmi ďakujeme," reagoval Babiš. Heger zároveň dodal, že otázka prekračovania hraníc ľuďmi, ktorí sa zaočkujú ešte neregistrovanou ruskou vakcínou Sputnik V, bude medzinárodnou záležitosťou. "Nie je však naším cieľom, aby sme z občanov spravili ľudí rôznych kategórií, keď budú očkovaní inou ako registrovanou vakcínou," uistil Heger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok