Najvyšší súd rozhodol, exriaditeľ SIS Pčolinský ostáva vo väzbe

TA3 TASR
29.3.2021 12:56

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský bude stíhaný väzobne. Rozhodol tom Najvyšší súd SR v pondelok na svojom neverejnom zasadnutí. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Najvyšší súd rozhodol, exriaditeľ SIS Pčolinský ostáva vo väzbe
TASR/Jaroslav Novák

Exriaditeľ SIS, ktorý mal prijať úplatok, aby tajná služba nesledovala podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára, bude väzobne stíhaný z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov. "Senát 2T na dnešnom neverejnom zasadnutí o sťažnosti obvineného Vladimíra P. proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku zo 14. marca rozhodol tak, že napadnuté uznesenie zrušil a sám rozhodol o vzatí obvineného do väzby z dôvodu podľa paragrafu 71 odseku 1 písmena b Trestného poriadku," uviedla hovorkyňa.

NS SR na rozdiel od rozhodnutia prvostupňového súdu nezistil dôvody preventívnej väzby. Zároveň odvolací súd rozhodol o zamietnutí žiadosti obvineného o nahradenie väzby prevzatím záruky za ďalšie správanie obvineného dôveryhodnými osobami, písomným sľubom, dohľadom probačného a mediačného úradníka, ako aj peňažnou zárukou.

Vladmíra Pčolinského zadržali príslušníci NAKA 11. marca v skorých ranných hodinách. Obvinili ho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40.000 eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára. Vypovedajú voči nemu dvaja svedkovia - kajúcnici.

V deň rozhodovania o jeho väzobnom stíhaní na ŠTS sa Pčolinský vzdal funkcie riaditeľa SIS. Jeho odstúpenie prijala ako vláda, tak aj prezidentka Zuzana Čaputová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok