SaS je bez ministrov, demisiu oznámil aj Korčok

TA3
24.3.2021 10:14

Minister školstva Branislav Gröhling oznámil svoju demisiu v stredu na rokovaní vlády. Minister zahraničia Ivan Korčok je v súčasnosti mimo Slovenska, no o svojej demisii informoval Igora Matoviča písomne.

SaS je bez ministrov, demisiu oznámil aj Korčok
TASR/Jakub Kotian

Minister zahraničných Ivan Korčok vzhľadom na to, že sa nachádza v Bruseli, informoval písomne Igora Matoviča o svojej demisii a rozlúčil sa so svojimi kolegami. „Bolo mi potešením s vami spolupracovať, spoznať vás ako kolegyne a kolegov. Politika prináša aj takéto situácie ako dnes, keď spolu s ďalšími kolegami odchádzame z vlády. Prosím vás, aby ste pri akomkoľvek vnútropolitickom vývoji, urobili maximum pre dodržanie PVV v oblasti zahraničnej a európskej politiky,“ napísal Ivan Korčok členom vlády.

"Chcem tak prispieť k urýchlenému vyriešeniu koaličnej krízy. Slovensko súrne potrebuje zrekonštruovanú a stabilnú vládu, ktorá sa naplno sústredí na zvládnutie pandémie a riešenie problémov našej krajiny," zdôvodnil svoj odchod minister.

Namiesto ministra sa s členmi vlády rozlúčil Martin Klus. Ten na svojom facebooku napísal, že prišiel čas rozlúčiť sa. Jedným dychom zároveň dodal, že to snáď bude len na krátky čas. "Pán minister má posledné dni dôležitý pracovný program v Bruseli, tak som v jeho mene doniesol na dnešné rokovanie vlády jej členkám a členom malý rozlúčkový darček z rezortu diplomacie. Zdá sa totiž, že je v tomto zložení nateraz posledné.

Korčok kritizoval Matoviča aj Krajčího

Demisia Ivana Korčoka, ktorý je nominantom strany SaS, je dôsledkom koaličnej krízy, v ktorej sa strany zmietajú už niekoľko týždňov. Najvýraznejším spúšťačom bol dovoz ruskej vakcíny Sputnik V a jej vítanie Igorom Matovičom a Marekom Krajčím priamo na letisku. Práve tento prístup kritizoval Ivan Korčok, podľa ktorého išlo o nevhodný krok.

Ako prvý podal po dlhšom čase napätia v koalícii demisiu Marek Krajčí. Toho sa však ešte aj po odstúpení zastával premiér. Podľa neho totiž išlo o úplne zbytočnú a nezmyselnú demisiu. Následne sa však spustila búrka s vyzvaniami na odstúpenie najvýraznejších mien vo vláde. Strany SaS a Za ľudí spoločne žiadali odstúpenie premiéra. Strana Richarda Sulíka dala Matovičovi čas na jeho opustenie postu predsedu vlády do stredy. Igor Matovič zasa na oplátku požadoval stoličku Richarda Sulíka.

Za prezidentkou idú vo štvrtok

Sulík odovzdal svoju demisiu prezidentke v utorok. Po ňom prišla na rad aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (za ľudí). V stredu oznámil svoj koniec na ministerstve aj Branislav Gröhling. Následne strana SaS potvrdila, že o svojej demisii informoval premiéra aj Ivan Korčok. Oboch, Gröhlinga aj Korčoka, prijme prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok o 11:00, aby prijala ich demisie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok