Výskumníci tvrdia, že AstraZeneca spúšťa silnú imunitnú reakciu

TA3 TASR
18.3.2021 16:35

Nórski výskumníci oznámili, že zistili prejavy silnej reakcie imunitného systému medzi pacientmi, ktorých zaočkovali vakcínou od spoločnosti AstraZeneca a vytvorili sa im krvné zrazeniny. "Sme presvedčení, že je dôležité to oznámiť a že sme našli správny vysvetľujúci model," povedal novinárom hlavný lekár Univerzitnej nemocnice v Osle Pal André Holme.

Výskumníci tvrdia, že AstraZeneca spúšťa silnú imunitnú reakciu
TASR/AP (ilu)

Nedávno prijali v Nórsku do nemocnice troch zdravotníkov, u ktorých nastal vážny stav spôsobený krvnými zrazeninami, krvácaním a nízkym počtom krvných doštičiek. Jedna zdravotníčka neskôr zomrela. Nórsko patrí k viacerým krajinám, ktoré dočasne zastavili očkovanie obyvateľov vakcínou vyvinutou britsko-švédskou spoločnosťou AstraZeneca.

Holme poznamenal, že u týchto pacientov sa vyvinuli komplikácie tri až desať dní po zaočkovaní. "Dnes nevidím žiadnu inú možnosť," dodal. Podľa jeho slov zistenia naznačujú, že pacienti mali silnú imunitnú reakciu, ktorá viedla k vytvoreniu protilátok, ktoré dokážu aktivovať krvné doštičky - sú to malé bunkové fragmenty, ktoré vytvárajú zrazeniny a môžu tak zastaviť krvácanie alebo mu zabrániť.

Lekár sa odmietol vyjadriť k tomu, koľko pacientov skúmali. Cez víkend Nórsky úrad verejného zdravotníctva vyhlásil, že troch zdravotníkov prijali do nemocnice po zaočkovaní a spolu s Nórskou agentúrou pre lieky posudzujú, či je medzi ich prípadmi spojitosť.

Nórsko pred týždňom rozhodlo o pozastavení používania vakcíny od AstraZenecy, ale dovtedy podalo vyše 121.000 dávok tejto očkovacej látky. Prvou skupinou v očkovacom pláne krajiny boli práve zdravotníci. Nórska agentúra pre lieky sa k zisteniam Holmeho nevyjadrila. Hodnotenie tejto vakcíny má vo štvrtok zverejniť aj Európska agentúra pre lieky so sídlom v holandskom Amsterdame.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok