Žilinka exkluzívne o kauze Vietnamca: Nezaujímajú ma politici

TA3
17.3.2021 17:42

Akú úlohu zohralo Slovensko v prípade únosu vietnamského podnikateľa v roku 2017? Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka prišiel exkluzívne do TA3, aby povedal viac o kauze, o ktorej sa na Slovensku hovorí už niekoľko rokov.

Žilinka exkluzívne o kauze Vietnamca: Nezaujímajú ma politici
TA3

Konečná bodka za prípadom

K preskúmaniu kauzy údajného únosu došlo zo Žilinkovho podnetu, keďže chcel mať prehľad v tom, či orgány činné v trestnom konaní rozhodli zákonným spôsobom a na základe dôkazov, z ktorých takýto záver vyplýval. "Považoval som za potrebné, aby sa raz a navždy za prípadom urobila bodka a aby sa vec zákonne objasnila," zdôraznil. "Nedovolím, aby ani generálny prokurátor, ani orgány prokuratúry boli zaťahované do politického boja," vyhlásil Žilinka.

Spis má aj s prílohami okolo 4000 strán, pripomenul Žilinka. "Z týchto dôkazov vyplýva, že z nich nemožno vyvodiť záver, že orgány SR sa vedome podieľali na únose," povedal. "Nie je preukázané ani to, že bol vôbec tento občan na palube lietadla a na území republiky."

Generálny prokurátor kritizoval aj samotný spôsob komunikácie o tejto kauze, poukázal na množstvo fám, ktoré kolovali. Od začiatku sa podľa neho objavovali zmätočné informácie. Hovorilo sa napríklad o odobratí mobilov palubnému personálu vládneho špeciálu, ktoré sa nepreukázalo. Na palube vládneho špeciálu sa okrem palubného personálu nenachádzali žiadni Slováci, vysvetlil. Medializované boli aj informácie o narýchlo pristavenej dodávke pri Bôriku, ani tie sa nepreukázali.

Žilinka spomenul, že sa hovorilo aj o výrobe falošných dokladov pre uneseného občana, čo sa jednoznačne vyvrátilo, naše systémy to podľa generálneho prokurátora ani neumožňujú. Žilinka opísal situáciu na letisku, keď pred odletom vietnamskej delegácie šéf tejto delegácie predložil 12 pasov. V jednom z nich chýbali Schengenské víza. Pasy následne preverili, boli pravé a ani jedna z osôb nebola v pátraní. Pre občana bez víz požiadali o výnimku.

K únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. V prípade sa hovorilo aj o možnom zneužití slovenského vládneho špeciálu.

Nie je dôkaz, že bol Vietnamec prepravený cez Slovensko

"Samotný nemecký prokurátor konštatoval, že nebola zistená cesta, ktorou bol unesený prepravený do Vietnamu. Na tom sa všetci zhodnú," povedal generálny prokurátor. "Nie je jediný dôkaz, že vietnamský občan bol prepravený cez Českú republiku na Slovensko a zo Slovenska do Moskvy a do Vietnamu," zdôraznil.

O požičaní vládneho špeciálu rozhodoval vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák, keďže rozhodovanie o špeciáli patrí medzi kompetencie ministra vnútra. Vietnamec nemohol cestovať načierno, Žilinka si to nevie predstaviť. "Bolo vypočutých 54 svedkov, ktorí sa zúčastnili na celej akcii, na celej operácii, boli súčasťou kolóny, ktorá viezla delegáciu na letisko, nie je možné, aby si toto nikto nevšimol," vysvetlil Žilinka. "Nefunguje to tak, že dvanásť ľudí nastúpi po schodíkoch do lietadla a jedného hodia v mechu do batožinového priestoru," povedal.

Na margo slov Gábora Grendela o dokonalom zločine Žilinka vyhlásil, že vyjadrenia politikov ho nezaujímajú. "Mňa nezaujímajú ani vyjadrenia politikov, ani politici, pre mňa je jediný imperatív, a to je zákon," vyjadril sa. "Na základe toho vyjadrenia má orgán prokuratúry vzniesť obvinenie k ministrovi vnútra? Alebo ktorémukoľvek zamestnancovi ministerstva vnútra?" pýta sa Žilinka.

"My môžeme prekúmať len to, či bol tento občan na území Slovenskej republiky, a či z územia Slovenska bol takpovediac vyvezený štátnym lietadlom s vedomím našich štátnych orgánov do cudziny. Také niečo preukázané nie je," zhrnul generálny prokurátor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok