AstraZenecu pozastavila ďalšia krajina, preverujú úmrtie

TA3 TASR
12.3.2021 17:23

Očkovanie vakcínou spoločnosti AstraZeneca pozastavilo v piatok aj Bulharsko, kde úrady preverujú smrť ženy s komorbiditami, ktorá bola tento týždeň zaočkovaná proti vírusovému ochoreniu COVID-19.

Reakcia na úmrtie ženy

K rovnakému kroku pristúpili v uplynulých dňoch aj iné európske krajiny vrátane Dánska, Islandu a Nórska. Bulharský premiér Bojko Borisov nariadil zastaviť očkovanie vakcínou od AstraZenecy, kým Európska agentúra pre lieky "nevyvráti všetky pochybnosti o jej bezpečnosti". Borisov požaduje "písomné vyhlásenie s presným a jasne potvrdeným stanoviskom - či môžeme alebo nemôžeme vakcínu podávať", uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom úradom vlády.

Minister zdravotníctva Kostadin Angelov informoval, že dočasné pozastavenie očkovania je reakciou na úmrtie ženy z mesta Plovdiv. Angelov spresnil, že 57-ročná žena zomrela v piatok o 03.00 h. Vakcínu dostala vo štvrtok okolo obeda. Žena mala viacero zdravotných problémov vrátane srdcových chorôb a operácie bypassu. Po samotnom očkovaní sa cítila dobre, ale neskôr sa u nej prejavil stav akútnej respiračnej nedostatočnosti.

Aj keď úrady pri prvotnom prešetrovaní prípadu zastávajú skôr hypotézu, že žena zomrela na zlyhanie srdca a pitva nezistila nijaké súvislosti s očkovaním, vláda rozhodla o pozastavení očkovania vakcínou od AstraZenecy, a to minimálne do konečných výsledkov pitvy na budúci týždeň. Bulharsko je v rámci EÚ na chvoste krajín pokiaľ ide o zaočkovanosť. Najmenej jednu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dostalo iba 270.000 ľudí, čo predstavuje 3,9 percenta populácie.

Bulhari objednali viac vakcín

Bulharsko si objednalo oveľa viac vakcín vyrobených spoločnosťou AstraZeneca ako vakcín od výrobcov Pfizer/BioNTech a Moderna. V posledných týždňoch sa tam očkovalo najmä vakcínou od AstraZenecy. Stalo sa tak po tom, ako boli zrušené zoznamy prednostne očkovaných osôb a očkuje sa podľa záujmu ľudí. EMA vo štvrtok vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 podľa doterajších poznatkov nezvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín.

"Doteraz dostupné informácie naznačujú, že miera výskytu tromboembolických príhod u očkovaných osôb nie je vyššia ako v bežnej populácii," napísala EMA v reakcii na otázku agentúry AFP.

Vakcína švédsko-britského výrobcu AstraZeneca je v EÚ schválená od januára. Vo viacerých európskych krajinách bola pôvodne povolená iba pre osoby do 65 rokov, pretože spočiatku chýbali spoľahlivé údaje o jej účinnosti u starších ľudí. Neskôr ju regulačné úrady odporučili aj pre túto vekovú kategóriu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok