Kvietik z kauzy Dobytkár je v cele. Čaká sa na návrh prokurátora

TA3 TASR
12.3.2021 09:00

Finančník Martin Kvietik, obvinený počas policajnej akcie Dobytkár, sa aktuálne nachádza v cele policajného zaistenia. Potvrdil to jeho obhajca Dušan Ivan.

Kvietik z kauzy Dobytkár je v cele. Čaká sa na návrh prokurátora
TASR/Ján Krošlák

Martina Kvietika vo štvrtok krátko po prepustení z väzby v Leopoldove zadržali a obvinili v inej trestnej veci. "Ak prokurátor podá návrh na vzatie do väzby, tak mi ho doručia. Potom sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku ma upovedomí o termíne rozhodovania o väzbe. Pričom 48-hodinová lehota uplynie v sobotu tesne popoludní. Takže dovtedy musí byť podaný návrh na vzatie do väzby. Potom plynie sudcovi ďalšia zákonná lehota. Predpokladám, že najneskôr do nedele by sme mohli mať rozhodnuté o tom, či pôjde do väzby," objasnil advokát.

Nové obvinenie sa týka skutku ešte z roku 2017 a opiera sa o výpovede dvoch kajúcnikov. "Jeden z ich už bol 5. mája 2019 vypočutý a ďalší dvaja obvinení doteraz vypočutí neboli," zdôraznil Ivan. Podľa mediálnych správ mal Martin Kvietik prijať úplatok vo výške 180 000 eur za sprostredkovanie agrodotácií.

"Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony v predmetnej trestnej veci nebude ÚŠP poskytovať žiadne bližšie informácie," uviedol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Kvietika vo štvrtok prepustil Najvyšší súd z väzby na slobodu. NS SR zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica z 26. februára. Väzbu Martinovi Kvietikovi aj bývalému riaditeľovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jurajovi Kožuchovi ŠTS vlani v novembri predĺžil do 1. apríla.

Počas akcie Dobytkár Národná kriminálna agentúra do polovice júla 2020 obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur. Väzobne stíhajú sedem ľudí. Juraj Kožuch je od 4. februára na slobode po desiatich mesiacoch strávených vo väzbe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok