Tomáš Valášek v TA3 potvrdil, že poslancom ostáva

TA3
2.3.2021 12:49

V pondelok oznámil Tomáš Valášek, že končí v koalícii. V utorok k tomu pridal, že vystupuje aj zo strany Za ľudí. Tá tak v krátkom čase prišla už o druhého člena.

Tomáš Valášek v TA3 potvrdil, že poslancom ostáva
TA3

Podľa Valáška je problém to, že sme obišli pravidlá, ktoré fungujú v Európe. Jemu samému je ľúto, že skončil aj v strane Za ľudí, keďže Veronika Remišová chce stále pokračovať v koalícii. Aj šéfka strany reagovala na jeho ukončenie pôsobenia v strane s ľútosťou, pretože spoločne vstupovali do slovenskej politiky so spoločnými plánmi a predstavami.

Uznáva, že situácia na Slovensku nie je v súčasnosti veľmi dobrá. „Samozrejme, hľadajme cestu,“ uviedol Valášek v rozhovore pre televíziu TA3 o nedostatku vakcín. Hoci je sám za očkovanie, pripomína, že všetky krajiny Európskej únie majú vakcín málo. „Viacerí z nich poškuľovali po Sputniku, ale povedali si, že touto cestou nejdeme," približuje rozhodovanie v iných krajinách.

Matovičovu snahu o vakcíny kvituje

Podľa neho by potom mohlo dôjsť napríklad k situácii, kedy by sa Slováci chceli dostať na palubu lietadla, ktorým by cestovali aj ľudia z iných krajín Únie. Bojí sa, že by Slovákov do takéhoto lietadla nemuseli pustiť práve z dôvodu, že by boli očkovaní inou ako zaregistrovanou látkou. „Mojím osobným cieľom, je urobiť zo Slovenska krajinu, ktorá je plne rešpektovaná,“ povedal s tým, že predpokladom na to je správať sa ako plnohodnotný člen Európskej únie.

Valášek pripomenul, že oceňuje Matovičovu snahu dostať na Slovensko čo najviac vakcín. „Kvitujem jeho túžbu zohnať vakcínu,“ pýta sa však, či premiér vynaložil rovnakú snahu na získanie aj etablovaných a schválených vakcín. Včerajšie uvítanie vakcín považuje za kopanec pre ostatných členov Únie.

Najväčším rizikom piužívania Sputniku V je podľa Valáška to, že by mohla klesnúť dôvera ľudí v očkovanie. Dôvod, prečo sa ľudia chcú nechať očkovať a veria mu, je, že ide o roky etablovaný a preverný systém. Vďaka nemu sa skontroluje nielen efektivita, ale aj čistota vakcína. Preto ľudia vedia, že to, čo dostanú do ramena im pomôže a neublíži. Valášek hovorí, že pozná výhody, tie však neprevyšujú riziká. Sám by sa postavil za to, aby sa vakcíny nakúpili vopred a počkalo by sa na ich schválenie.

Poslaneckého mandátu sa nevzdá

Napriek tomu, že odchádza zo strany a aj z koalície, poslaneckú stoličku si ponechá. "Ostávam nezávislým poslancom, ostávam v politike aj naďalej. Nestal som sa poslancom preto, aby som to po roku a pol zabalil," ukončil. Chce stáť za svojimi sľubmi, ktoré dal voličom. Ale už nie v koalícii s Igorom Matovičom, s ktorou sa jeho cesty rozišli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok