Zachráni nás Sputnik? V TA3 sme sa pýtali odborníkov

TA3
19.2.2021 21:10

Zachráni nás Sputnik V? Situácia je kritická, čísla stúpajú. Čo sme mohli urobiť inak? V relácii Pozrime sa na to zaznelo aj to, že tu máme novú epidémiu v pandémii. Podľa odborníkov sme prípravu na aktuálnu situáciu zanedbali. V TA3 diskutovali infektológ Vladimír Krčméry, matematik Richard Kollár, molekulárny genetik Tomáš Szemes a riaditeľka Biomedicínskeho centra SAV Silvia Pastoreková.

Čelíme kritickej situácii

Nová epidémia v pandémii, aj tak sa podľa infektológa Vladimíra Krčméryho dá nazvať to, čo zažívame teraz. "Za aktuálnu situáciu sme všetci zodpovední, politikom po celej Európskej únii sa mnohé vyčíta a všetci si musia spytovať svedomie," uviedol v TA3. Podľa neho sme zo začiaktu boli dobrým príkladom. Matematik Richard Kollár taktiež uviedol, že všetko závisí od správania občanov. "Otázne je, do akej miery sa môžu izolovať a ako im v tom štát pomôže," povedal s tým, že pre mnohých sú opatrenia nezrozumiteľné a neefektívne, ľudia už podľa neho nevlázdu. "V lepších časoch sme mohli postupovať inak," uviedol.

Nemocnice sa plnia. Počúvajú však politici dostatočne aj odborníkov? Podľa Silvie Pastorekovej vnímajú, čo hovoria, taktiež však poukázala na to, že pandémia trvá už dlho a ľudia sú unavení. So zanedbaním prípravy súhlasí aj Tomáš Szemes, viacerí podľa neho hovorili o tom, že nová vlna pandémie príde.

Riešenie v podobe vakcín

Aké by navrhli riešenia odborníci? A ako nám pomôžu vakcíny? Vladimír Krčméry ako jedinú záchranu uviedol takzvaný syndróm čistého neba, riešenie vidí v uzavretí letísk. Tvrdý lockdown podľa neho Slovensko nikdy nemalo. Svetlom v kritickej situácii sú však čoraz viac dostupné lieky i vakcíny. Našich hostí sme sa pýtali aj na Sputnik.

"Sputnik je účinný a bezpečný, za jeho neregistráciou môžeme vidieť aj neschopnosť vyrobiť týchto vakcín viac," uviedol Tomáš Szemes. Podľa Krčméryho zlyhala registrácia v prvom kroku aj preto, že Rusi podali zlé tlačivo, "o efektivite nemáme pochybnosť, tento problém by som odpolitizoval. Žiadosť sa podá a potom môžeme vakcínu používať." Podľa neho však vakcíny potrebujú aj čas, "Sputnik nie je otázkou dňa, je zbytočné, aby sa o ňom politici hádali."

Sputnik nespochybňuje ani Pastoreková, uviedla však, že musí ísť o hodnoverný a čístý produkt. Pokiaľ ide o vedľajšie účinky pri vakcínach, Krčméry, Kollár, Pastoreková i Szemes sa zhodli na tom, že ide o normálnu reakciu na vírus v organizme. "Vedľajšie účinky sa očakávajú, je dôležité ich len ustrážiť, aby neboli príliš prudké. Inak je to znak, že systém na vakcínu reaguje," uviedla Pastoreková. Podľa Krčméryho by sa napriklad tí, ktorí už prekonali koronavírus, mohli očkovať len jednou dávkou vakcíny, v niektorých krajinách to už vraj funguje.

Celú reláciu si môžete pozrieť aj v našom archíve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok