USA sa vrátili k Parížskej dohode, Biden žiada jednotný postup

TA3 TASR
19.2.2021 12:40

Spojené štáty sa oficiálne vracajú k Parížskej klimatickej dohode. Prezident Joe Biden tvrdí, že tak, ako zúfalo potrebujeme jednotný postup v boji s pandémiou, rovnako to je aj s klimatickou krízou. Urgentné riešenie klimatických zmien bolo jedným z nosných pilierov jeho predvolebnej kampane.

Neutralita do roku 2050

Pri tejto príležitosti absolvuje v piatok americký vyslanec pre problematiku zmeny klímy John Kerry virtuálne stretnutia s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom či s osobitným vyslancom OSN pre klimatické ambície a riešenia Michaelom Bloombergom. Biden sľúbil, že jeho vláda vypracuje plán na to, ako dosiahnuť, aby Spojené štáty - druhý najväčší producent emisií uhlíka na svete - dosiahli do roku 2050 uhlíkovú neutralitu.

Podľa vedcov sa v záujme prevencie tých najdevastujúcejších následkov klimatických zmien musia emisie do roku 2030 celkovo znížiť na svete najmenej o polovicu. Kerry pracuje spolu s vedúcou nového úradu Bieleho domu pre klimatickú politiku Ginou McCarthyovou na nových reguláciách a stimuloch, ktoré budú zamerané na zrýchlenie prechodu Spojených štátov z fosílnych palív na obnoviteľné zdroje energie.

Trump od dohody odstúpil

Tieto opatrenia chcú predstaviť pred začiatkom medzinárodného klimatického summitu, ktorý 22. apríla organizujú USA. Najbližšia klimatická konferencia OSN je naplánovaná na november v škótskom meste Glasgow. Biden od svojej inaugurácie 22. januára podpísal už desiatky výkonných nariadení súvisiacich s klimatickými zmenami. Bidenova iniciatíva v klimatickej oblasti však naráža v USA na odpor niektorých politikov i spoločností pôsobiacich v oblasti fosílnych palív, pripomína Reuters.

Odstúpenie Spojených štátov od Parížskej klimatickej dohody nariadil Bidenov predchodca v úrade, exprezident Donald Trump a jeho administratíva. Trumpovo uznesenie nadobudlo platnosť 4. novembra 2020, deň po tamojších prezidentských voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok