O vakcíne Sputnik v Téme dňa: Nerobme na Slovákoch pokusy

TA3 TASR
18.2.2021 21:08

Ruskú vakcínu Sputnik nenakúpime, uznesenie na rokovaní vlády nepodporila strana Za ľudí. Sklamanie vyjadrili premiér Igor Matovič aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. O Sputniku, očkovaní a aktuálnej pandemickej situácii sme sa rozprávali aj v Téme dňa. Diskutovali Monika Kavecká (OĽANO), poslankyňa a predsedníčka OZ sestier a pôrodných asistentiek, Tomáš Valášek (Za ľudí), predseda výboru NR SR pre európske záležitosti a Marián Kéry (Smer-SD), predseda Zahraničného výboru NR SR.

O vakcíne Sputnik v Téme dňa: Nerobme na Slovákoch pokusy
TA3

Názory zástupcov koaličných i opozičných strán sú rôzne, v jednom sa však zhodli, v prípade vakcín by nemalo ísť o geopolitický problém. Tomáš Valášek v našej relácii bránil stanovisko strany Za ľudí, ktorá návrh vlády nepodporila, podľa neho nie sú proti vakcíne samotnej, ale skôr proti tomu, že nie je overená. "Očkujme Sputnikom, ale až keď bude poctivo preverený a autorizovaný," uviedol. V tomto je podľa neho názor členov Za ľudí konzistentný. "Nerobme sa Slovákoch pokusy, nie sme za zúfalé a nebezpečné riešenia," povedal.

Naopak podľa Mariána Kéryho zo Smeru-SD si výnimočné situácie žiadajú výnimočné riešenia. A taká je podľa neho aj pandémia. "Prečo by úlohu európskej agentúry nemohol suplovať Štátny ústav na kontrolu liečiv? Dá sa to obísť," povedal Kéry v TA3. Podľa jeho slov je za aktuálnu situáciu do určitej miery zodpovedný aj minister zdravotníctva Marek Krajčí, považuje ho za slušného človeka, avšak nie za dobrého manažéra. Je vraj pod vplyvom Igora Matoviča.

Monika Kavecká zo strany OĽANO si naopak ministra Krajčího zastala, podľa nej robí všetko pre životy ľudí. "Pandémia je celosvetový problém, všetci pracovníci v rezorte zdravotníctva idú na 200 %, za ministrom stojíme, všetky kroky urobil v súlade s odborníkmi a počúva ich," bránila Krajčího. Pri Sputniku by sa podľa jej slov mal počúvať názor odborníkov a nemal by sa z toho robiť geopolitický problém. Z očkovania sa vraj zbytočne spravila politická téma a každý má právo rozhodnúť sa.

Ak ste nestihli reláciu v živom vysielaní, môžete si ju pozrieť aj v našom archíve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok