Interpol zadržal Michala Suchobu v Spojených arabských emirátoch

TA3
17.2.2021 14:23

Michal Suchoba je obvinený v kauze Mýtnik spolu s Jozefom Brhelom. Počas akcie NAKA sa nenachádzal na Slovensku, preto ho nebolo možné zadržať. Slovensko požiadalo o pomoc pri pátraní po ňom Interpol. Podľa informácií Denníka N sa Interpolu podarilo podnikateľa zadržať.

Podľa informácií Denníka N sa Interpolu podarilo podnikateľa zadržať v Dubaji.

Ak Interpol potvrdí zadržanie obvineného podnikateľa v Spojených arabských emirátoch, žiadosť o jeho vydanie na Slovensko bude zaslaná diplomatickou cestou na základe reciprocity, uviedol hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Emirátom musia poslať žiadosť

"Ministerstvo spravodlivosti na Špecializovaný trestný súd odošle informáciu so žiadosťou o preložené podklady nevyhnutné k vypracovaniu a zaslaniu žiadosti o vydanie," spresnil s tým, že medzi Slovenskou republikou a Spojenými arabskými emirátmi neexistuje bilaterálna zmluva a Emiráty nepristúpili k nijakému medzinárodnému Dohovoru, ktorý by explicitne upravoval vyžiadanie na trestné konanie alebo výkon trestu odňatia slobody.

Dodal, že žiadosť s podkladmi v súlade s kritériami právneho poriadku Emirátov musí byť do 30 dní od zadržania zaslaná na základe vzájomnosti.

Špecializovaný trestný súd vydal medzinárodný a európsky zatýkací rozkaz na Michala Suchobu v pondelok 8. februára. Národnú ústredňu Interpol Bratislava požiadalo Ministerstvo spravodlivosti SR o vyhlásenie medzinárodného pátrania po obvinenom o dva dni neskôr.

Súd v rámci akcie Mýtnik poslal do väzby piatich obvinených. Konkrétne exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho, podnikateľa Jozefa Brhela, jeho brata Petra Brhela, Janu Rovničanovú a tiež bývalého šéfa IT sekcie finančnej správy Milana Gregu. Obvinenia sa podľa polície týkajú trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a korupciou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok