Kauza Gorila: Polícia ukončila vyšetrovanie Dobroslava Trnku

TA3 TASR
9.2.2021 10:59

Vyšetrovanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku v prípade zneužitia právomoci verejného činiteľa v kauze Gorila je ukončené.

"V trestnej veci vedenej vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry proti obvinenému Dobroslavovi T. bolo vyšetrovanie ukončené. V mesiaci február je naplánované preštudovanie vyšetrovacieho spisu s obvineným a s jeho obhajcom a po preštudovaní bude predložený na príslušnú prokuratúru aj s návrhom vyšetrovateľa, čo možno očakávať koncom tohto mesiaca," uviedol pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru  Michal Slivka.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil Dobroslava Trnku v decembri 2019 zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014. Podľa polície si nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie Slovenskej informačnej služby pod krycím názvom Gorila. Nahrávku ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní. Konať tak mal s úmyslom zadovážiť majetkový prospech sebe a podnikateľovi Marianovi Kočnerovi.

Nadával mu Kočner

Obchodovanie s nahrávkou naznačuje rozhovor Dobroslava Trnku s Kočnerom, ktorého nahrávku v októbri 2019 zverejnili médiá. Bývalému generálnemu prokurátorovi mal Kočner nadávať, pretože sa pokúsil Gorilou vydierať finančníka skupiny Penta, obvineného Jaroslava Haščáka.

Spis zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Obvinený finančník aj Penta vtedy autenticitu nahrávky spochybnili. Nahrávku Gorily našla polícia v dome Kočnera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok