Zamestnanci si zastali riaditeľa, ktorého z funkcie odvolal Krajčí

TA3 TASR
4.2.2021 22:25

Podporu odvolanému riaditeľovi a predsedovi predstavenstva Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb Františkovi Sabolovi na vyjadrilo podporu niekoľko zamestnancov VÚSCH, odborári, Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach aj vedenie mesta.

Dotklo sa ich to ľudsky aj profesionálne

Ako povedal člen dozornej rady volený zamestnancami Ján Luczy, informácia o odvolaní Sabola bez udania dôvodu ich šokovala a dotkla sa ich ľudsky aj profesionálne. "Stretli sme sa tu, aby sme prejavili svoju plnú podporu nášmu generálnemu riaditeľovi. Nevieme a nechceme si predstaviť, žeby v časoch pandémie, keď ohrozujeme svoje zdravie a životy, keď bojujeme za život našich pacientov, vystriedal pri kormidle tohto špičkového ústavu profesora kardiochirurgie študovaný hutník bez akejkoľvek skúsenosti v zdravotníctve," skonštatoval Luczy.

Podľa jeho slov dvaja z troch novovymenovaných členov predstavenstva VÚSCH, ako akciovej spoločnosti, na tieto funkcie nespĺňajú podmienky stanovené ministerstvom zdravotníctva. Vedenie LF UPJŠ vyzdvihlo doterajšiu spoluprácu s VÚSCH a pripomenulo, že je dôležité, ako budú pripravení budúci lekári. "VÚSCH je známy tým, že vždy zabezpečil študentom nielen atraktívnu výučbu, ale aj vysoko kvalitnú. Z tohto pohľadu vyjadrujem smútok nad touto skutočnosťou. Zostáva len dúfať, že sa tento stav nezhorší," uviedol dekan fakulty Daniel Pella.

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček podľa vlastných slov prijal oznámenie o odvolaní Sabola s prekvapením a ľútosťou. "Dovoľte mi, aby som vo svojom mene, a v mene všetkých Košičanov, ktorým pán doktor zachránil život - a rozprávame o tisíckach ľudí v tomto  meste - vyjadril podporu," povedal. Vyjadriť podporu pred VÚSCH prišli aj emeritný prednosta Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny VÚSCH Pavol Török či zástupkyňa odborárskej organizácie VÚSCH Bibiána Kafková. Na priečelí budovy boli umiestnené aj transparenty s nápisom "Nášho GR (generálneho riaditeľa) si nedáme!".

Dôvody odvolania sa nedozvedel

Sabola odvolal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Do funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa VÚSCH vymenoval Antona Juru, za podpredsedu predstavenstva Martina Studenčana a za člena predstavenstva Štefana Lukačina. Inštitúciu majú viesť do ukončenia výberového konania, ktoré rezort plánuje vyhlásiť v blízkej dobe.

Jura je podľa ministerstva zdravotníctva skúseným manažérom v oblasti krízového manažmentu, ekonomického riadenia a v projektovom riadení zmien. "Má dlhoročnú prax v špičkovom riadení v prevažne priemyselných spoločnostiach na Slovensku, ale aj v USA a Kanade," uviedlo MZ SR s tým, že nové vedenie má okrem iného zvýšiť kvalitu pracovného prostredia a motivovať k návratu špičkových odborníkov. Sabol povedal, že jeho odvolanie bolo krátke a dôvody mu neboli oznámené.

Odvolanie Sabola je veľkou ranou pre Košice a celý východoslovenský región, uviedol nezaradený poslanec, podpredseda Hlasu-SD, exminister zdravotníctva a zároveň bývalý primátor Košíc Richard Raši. „Je to rozhodnutie neodôvodniteľné, nesprávne a skutočne politicky hlúpe,“ uviedol vo svojej reakcii.

Sabol bol zakladateľom ústavu a viedol ho od jeho vzniku. Ako Raši povedal, vybudoval z neho zdravotnícke zariadenie európskej úrovne. Do pozície riaditeľa ho vymenoval vtedajší minister zdravotníctva Rudolf Zajac a zostal ním aj počas pôsobenia všetkých ďalších ministrov. „Ani dnes na jeho odvolanie nie sú žiadne racionálne dôvody – kardioústav poskytuje špičkovú starostlivosť, je pacientmi vysoko hodnotený a dosahuje mimoriadne dobré hospodárske výsledky,“ skonštatoval Raši.

Podľa jeho slov sa riadenie špičkového zdravotníckeho zariadenia zásadne líši od riadenia veľkej firmy. „Profesor Sabol bol odvolaný na politický pokyn napriek tomu, že nová vládna koalícia sa pred voľbami zakrývala transparentnosťou pri výberových konaniach. A teraz plošne dosadzuje na vedúce miesta svojich nominantov,“ uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok