Božie mlyny, Judáš, Očistec: Policajti zaistili vyše milión eur

TA3 TASR
29.1.2021 10:53

Dozorujúci prokurátori informovali o aktuálnej situácii v akciách Božie mlyny, Očistec, Babylon či Judáš. Policajti zaistili viacerým obvineným celý majetok a tiež 1 341-tisíc eur pochádzajúcich z trestnej činnosti.

Zaistili viacero majetkov

V akcii Božie mlyny sa šesť osôb úplne priznalo k skutkom, ktoré sú im dávané za vinu, uviedol dozorový prokurátor ÚŠP Michal Šúrek. Výpovede, ktoré sa postupne začali vynárať a spájať do ucelených celkov, boli podporené aj ďalšími dôkazmi. Trom osobám došlo k zaisteniu majetku, keďže je predpoklad, že v prípade odsúdenia im majetok prepadne. Keďže niektoré osoby sa priznali, boli vylúčení na samostatné konania.

Podľa Aktualít by vo veci zaistenia majetku malo ísť o bývalého šéfa polície Tibora Gašpara, bývalého šéfa špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika a podnikateľa Norberta Bödöra.

V akcii Očistec bolo 18 osobám vznesené obvinenie, tri osoby boli vylúčené na samostatné trestné konanie, informoval prokurátor Ondrej Repa. Ide o korupčné delikty, zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Sedem osôb je stíhaných väzobne, z toho päť v tejto veci, dve v iných veciach. Jedna osoba bola prepustená, keďže dôvod väzby pominul. Z 18 obvinených sa priznalo 10 osôb. Tieto výpovede sú podporované ďalšími svedeckými výpoveďami, podporilo ich výpoveď piatich svedkov. Nejde teda o výpoveď jedného či dvoch kajúcnikov. Naďalej existujú podozrenia z trestnej činnosti, kde ešte obvinenia nepadli. Stále sa vykonávajú ďalšie výsluchy, bolo vypočutých všetkých 18 osôb.

Vypočúvať budú celý február

Plánovaný je rad ďalších výsluchov, ktoré budú prebiehať celý mesiac február. Takisto došlo k zaisťovaniu majetku, ôsmim osobám zaistili celý majetok, týka sa to aj osôb, ktoré spolupracujú. Ani tí teda podľa dozorujúceho prokurátora nemajú zaručenú beztrestnosť. Od 1. januára je zaisťovanie majetku efektívnejšie.

V akcii Babylon bolo vznesené obvinenie piatim osobám, väzobne sú stíhané tri osoby, voči jednej osobe bolo obvinenie zrušené. Medzičasom sa k trestnej činnosti priznal jeden obvinený v celom rozsahu. Doteraz bolo zaistených aj 1 341-tisíc eur, ktoré pochádzajú z trestnej činnosti. V prípade splnenia podmienok suma prepadne štátu. Táto suma nemusí byť konečná, keďže vyšetrovanie ďalej prebieha.

Dementoval správy o špeciálnej väzbe

Prokurátor ÚŠP Peter Kysel vylučuje politický motív stíhania v kauzách Boží mlyn, Očistec, Judáš či Babylon. Obvinení podľa jeho slov nie sú v špeciálnom režime a prokurátori postupujú štandardným spôsobom. Ozrejmil, že všetky obvinenia sú okrem výpovedí tzv. kajúcnikov, teda spolupracujúcich obvinených, založené aj na výpovediach viacerých svedkov či listinných dôkazoch.

"Vždy ide o trestné veci len na základe dôkazného stavu, ktorý vyšiel z vyšetrovania. Inštitút spolupracujúceho obvineného sa využíva od roku 2003, a to aj v iných krajinách," vysvetlil Kysel. Rovnako odmietol špekulácie okolo schválenia kolúznej väzby viacerým obvineným. Vo všetkých kauzách podľa neho dôvodnosť väzby potvrdil Špecializovaný trestný súd aj Najvyšší súd.

"Navyše mnoho obvinených sa do kolúznej väzby dostalo už z vykonávania kolúznych aktivít, nie z obavy vykonávania možných kolúznych aktivít, čo je rozdiel," zdôraznil prokurátor. Obvinení sa tak už mohli pokúšať napríklad ovplyvňovať svedkov. Dementoval tiež tvrdenie, že obvinení sú z dôvodu svojich niekdajších funkcií vo väzbe v špeciálnom režime. Rovnako tvrdí, že rozmiestnenie obvinených do väzieb po celom Slovensku sa urobilo štandardným spôsobom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok