Máme sa obávať nedostatku vakcín? Šefčovič priblížil plány EÚ

TA3 TASR
17.1.2021 13:42

Nie je na mieste mať obavy z toho, že v krajinách Európskej únie nebude dostatok vakcín proti ochoreniu COVID-19. V relácii V politike to uviedol podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

Máme sa obávať nedostatku vakcín? Šefčovič priblížil plány EÚ
TASR/Dano Veselský

Krajiny si môžu vakcíny aj podeliť

Aktuálne má EÚ podľa jeho slov zabezpečených 2,3 miliardy vakcín, čo je dokonca viac ako Európa potrebuje. Len prostredníctvom dvoch vakcín, ktoré sú momentálne na trhu (od firiem Pfizer-BioNTech a Moderna), má už dnes Európa zabezpečených dostatok vakcín na očkovanie viac ako 80 percent európskeho obyvateľstva. "Očakávame, že Astra Zeneca, ktorá predložila svoju žiadosť pred pár dňami, bude mať schválenú vakcínu takisto v priebehu pár týždňov," podotkol Šefčovič s tým, že EÚ má v zálohe ešte ďalšie tri firmy, s ktorými sú zmluvne zabezpečené dodávky vakcín po dokončení vývojového procesu.

Ako avizoval podpredseda EK, na pôde ministerskej rady by sa malo v pondelok debatovať aj o tom, že by bolo dobré, keby všetky krajiny Únie minimálne dvakrát týždenne zverejňovali údaje o tom, koľko dostala ktorá krajina vakcín a koľko je v danom štáte zaočkovaných ľudí. Členské krajiny podľa jeho slov totiž majú možnosť si medzi sebou vakcíny aj podeliť, ak v niektorej krajine krivka stúpa a v inej krajine, naopak, klesá.

Vznik určitej formy elektronických očkovacích preukazov vidí Šefčovič reálne, zároveň však dodal, že nie je možné ľudí diskriminovať na základe očkovania, respektíve neočkovania, keďže vakcinácia je dobrovoľná.

"Myslíme si, že transparentnosť okolo toho, koľko vakcín prichádza aj na Slovensko, koľko ľudí bude zaočkovaných, určite pomôže nielen u nás v našej krajine, ale aj vo všetkých ostatných krajinách, lebo budú presné informácie, ktoré umožnia aj lepšie riadenie celého procesu, aj upokojenie diskusie o obavách, či je systém dostatočne férový," vysvetlil Šefčovič. Na margo zníženia dodávok vakcín od spoločnosti Pfizer-BioNTech uviedol, že firma avizuje, že v plnej funkčnosti bude okolo 25. januára a dodávky vakcín zvýši od 15. februára tohto roka. Sľúbené dodávky pre 1. kvartál tohto roka by preto mali byť zabezpečené.

Apeluje na digitalizáciu

Podpredseda EK však apeluje na zdigitalizovanie systému očkovania. "Mali by sme mať hlavný zoznam ľudí, ktorí tie vakcíny majú dostať, takisto zoznam náhradných. Aby sme aj uvažovali o nejakých prístupoch, ktoré by mohli umožniť čakateľom zaskočiť za tých, ktorí sa nedostavia na túto vakcináciu," dodáva Šefčovič s tým, že ani jedna vakcína by nemala vyjsť nazmar. Ako dodal, témou v budúcnosti budú určite aj elektronické vakcinačné preukazy, preto je naozaj potrebné, aby sa celý tento systém zdigitalizoval a usporiadal tak, aby sa dalo s týmito databázami spolupracovať aj s inými členskými krajinami.

Vznik určitej formy elektronických očkovacích preukazov vidí Šefčovič reálne, zároveň však dodal, že nie je možné ľudí diskriminovať na základe očkovania, respektíve neočkovania, keďže vakcinácia je dobrovoľná. Podľa neho však môžu nastať situácie, keď na jednotlivé úkony sa bude vyžadovať doklad o očkovaní alebo negatívny test na nový koronavírus.

K peniazom z Fondu obnovy a odolnosti Európskej únie by sa mohli členské krajiny začať dostávať už pred letnými prázdninami. Podľa slov Maroša Šefčoviča má EK momentálne k dispozícii jednotlivé národné plány obnovy od 13 krajín vrátane Slovenska.

"Diskusia prebieha veľmi intenzívne. To časovanie je naplánované tak, aby sme k aprílu tohto roka mali tieto plány vzájomne odsúhlasené, aby tam boli dohodnuté tie ciele a míľniky a aj to, akým spôsobom budú transfery z rozpočtu EÚ potom prichádzať na Slovensko," komentoval Šefčovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok