Potvrdené. Kočnera po prvý raz právoplatne posielajú za mreže

TA3 TASR
12.1.2021 14:43

Najvyšší súd potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorý Marianovi Kočnerovi aj Pavlovi Ruskovi vymeral 19-ročné tresty v kauze miliónových televíznych zmeniek. Znamená to, že Kočnera po prvý raz právoplatne posielajú za mreže a to na poriadne dlhý čas.

Skutky sa stali, zdôraznil súd

"Senát 4T Najvyššieho súdu na dnešnom verejnom zasadnutí v trestnej veci Mariana K. a spol. zamietol odvolania obžalovaných, ako aj prokurátora a poškodeného, čím potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu," priblížila hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Senát podľa jej slov dospel k záveru, že bolo jednoznačne a bez pochybností preukázané, že skutky sa stali a že ich spáchali práve obžalovaní. "Proti tomuto rozhodnutiu Najvyššieho súdu žiadny ďalší riadny opravný prostriedok nie je prípustný," zdôraznila.

Rozsudok privítal aj obhajca poškodenej TV Markíza Daniel Lipšic. “Spravodlivosť dnes vyhrala. Ale je to len začiatok. Je to dobrý boj, a nesmieme ho nikdy, nikdy vzdať," uviedol.

"Ide o najväčšiu ekonomickú kauzu v dejinách slovenskej justície a kriminalistiky," povedal po rozhodnutí dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Tresty považuje za exemplárne, ale zároveň za spravodlivé. "Ukázali sme, že orgány činné v trestnom konaní, polícia a prokuratúra sú schopné nielen odhaliť, obviniť, ale aj obžalovať akúkoľvek kauzu a slovenské súdy sú schopné vyniesť rýchle, zákonné a spravodlivé rozhodnutie," dodal.

Zvíťazila spravodlivosť, reagujú viacerí

"Spravodlivosť rozhodla." Takto reagoval na rozsudok najvyššieho súdu na sociálnej sieti premiér Igor Matovič.

Obhajca odsúdených Marek Para nechcel komentovať rozhodnutie Najvyššieho súdu. Urobí tak až po vyhotovení písomného znenia. "Podáme mimoriadny opravný prostriedok, dovolanie," doplnil s tým, že proces považuje za nespravodlivý.

"Snaha o obrovský podvod, arogancia a bohorovnosť Mariana Kočnera a Pavla Ruska, ktoré odhalilo vyšetrovanie a dokazovanie, ukázala dve tváre Slovenska. Mafiu, ktorá sa cítila nedotknuteľne, a vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí sa neboja a robia si svoju prácu poctivo," doplnil Juraj Šeliga.

Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.

Špecializovaný trestný súd vlani neprávoplatne odsúdil podnikateľa Kočnera a exriaditeľa súkromnej televízie Ruska na 19-ročné tresty odňatia slobody. Kočner dostal aj peňažný trest 10.000 eur.

Reagovala aj TV Markíza: "Rozhodnutie Najvyššieho súdu je pre nás zadosťučinením po všetkom nami vynaloženom úsilí s vierou, že spravodlivosť zvíťazí. Tento výsledok posilňuje našu dôveru v to, že záujmy 'vyvolených' nebudú ohrozovať podnikanie na Slovensku a že takáto trestná činnosť bude v konečnom dôsledku rozhodovaná nezávislými a nestrannými súdmi."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok