Zomrel významný skladateľ Roman Berger, dožil sa 90 rokov

TA3 TASR
22.12.2020 20:14

Vo veku 90 rokov zomrel v utorok v Bratislave pôvodom poľský hudobný skladateľ, teoretik a publicista Roman Berger, ktorý na Slovensko emigroval v roku 1952. O úmrtí informovala rodina zosnulého.

Zomrel významný skladateľ Roman Berger, dožil sa 90 rokov
SITA

Pôsobil ako pedagóg hry na klavíri na Konzervatóriu v Bratislave a ako hudobný skladateľ v Štúdiu spravodajských a dokumentárnych filmov. Pracoval vo Zvukovom štúdiu Československej televízie a v Experimentálnom štúdiu Slovenského rozhlasu, pôsobil tiež ako tajomník skladateľskej sekcie Zväzu slovenských skladateľov alebo ako externý pedagóg na Katedre teórie Hudobnej fakulty VŠMU. Niekoľko rokov mal zakázanú umeleckú činnosť. Následne spolupracoval v Umenovednom ústave SAV či ako externý pedagóg elektroakustickej kompozície na Katedre skladby a dirigovania na VŠMU v Bratislave.

Zastával tiež množstvo organizačných i čestných funkcií. Bol napríklad členom poroty Medzinárodnej skladateľskej súťaže M. Wienawského a Medzinárodnej skladateľskej súťaže Witolda Lutosławského vo Varšave, od roku 1991 i členom prípravného výboru festivalu Melos-Étos. Na začiatku 90. rokov bol členom Skupiny pre reformu umeleckého školstva pri ministerstve kultúry, Poradného zboru Ministerstva kultúry a Československej asociácie Club of Rome v Prahe. Bol tiež členom Krakovskej sekcie Zväzu poľských skladateľov i Zväzu poľských skladateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok