Po kauze Kollár končí námestníčka nemocnice. Po 35 rokoch

TA3 TASR
11.12.2020 16:42

Námestníčka pre ošetrovateľstvo v Univerzitnej nemocnici – Nemocnici svätého Michala v Bratislave Mária Idešicová po kauze, týkajúcej sa konfliktu predsedu parlamentu Borisa Kollára, končí vo svojej funkcii. Tvrdí, že problémy s jej prácou sa objavili až po hospitalizácii šéfa parlamentu.

Médiám poskytla stanovisko

Idešicová odpracovala v nemocnici 35 rokov, ako námestníčka pôsobila od roku 2002. Rezort vnútra, pod ktorý nemocnica spadá, reagoval, že personálne zmeny sú bežnou súčasťou procesov v súkromnej aj štátnej sfére. Podľa jej názoru si za objektívne a spravodlivé konanie vyslúžila vyslovenie nedôvery generálnym riaditeľom nemocnice Branislavom Delejom, na základe čoho sa rozhodla ukončiť pracovný pomer. „Osobne nemám záujem pracovať v prostredí, v ktorom nemôžem svoju činnosť vykonávať v zmysle zákona, podľa najlepšieho vedomia a svedomia, ale iba na základe pokynov konkrétnych osôb, ktoré v niektorých prípadoch boli navyše v rozpore so zákonom a podľa mňa nesledovali záujem pacientov,“ napísala v stanovisku pre médiá.

Kollár odmieta medializované informácie o tom, že odchody zamestnankýň Nemocnice sv. Michala v Bratislave súvisia s jeho hospitalizáciou. "Žiadna sestrička, ktorá sa o mňa starala, ktorá ma ošetrovala počas mojej hospitalizácie nebola prepustená a nebolo jej v žiadnom prípade siahnuté na prémie a odmeny," vyhlásil Kollár. O riadnom vyplatení prémií bol podľa svojich slov uistený pri odchode aj vedením nemocnice.

Ozrejmila, že problémy s výkonom jej práce sa objavili až po pobyte šéfa parlamentu v nemocnici. Ako námestníčka sa postavila na stranu sestier, ktoré poskytovali Kollárovi počas celého pobytu v nemocnici kvalitnú starostlivosť. „Z môjho profesionálneho hľadiska neporušili žiadnu povinnosť, svoju prácu vykonávajú empaticky a na profesionálnej odbornej úrovni, kde doposiaľ neboli na ich prácu podané žiadne sťažnosti, ale práve naopak z viacerých strán dostávali samé pochvaly,“ skonštatovala.

Poukázala na to, že pokiaľ v jednom prípade jedna zo sestier v emočne vypätej situácii odpovedala pacientovi rovnako zvýšeným hlasom a spôsobom, ktorý používal on, čo môže byť pochopiteľné z ľudského hľadiska, ale nemôže byť akceptované z profesionálneho hodnotenia, reagovala napomenutím sestry, ktorá podľa jej slov aj takéto vypäté situácie musí zvládať vo vyššom štandarde, než je bežné pri výkone iných profesií.

Rezort vnútra, pod ktorý nemocnica spadá, v reakcii uviedol, že personálne zmeny sú bežnou súčasťou procesov nielen v súkromnej sfére, ale aj v štátnej správe. „Netreba za každou pracovnou zmenou hľadať senzácie, je to výsledok manažérskych procesov nového vedenia,“ doplnil s tým, že hoci sa vízie vedenia a dotknutej zamestnankyne na chod nemocnice a starostlivosť o pacientov v mnohých oblastiach rozchádzajú, vedenie Idešicovej ďakuje za dlhoročnú spoluprácu. Dodal, že vedenie nemocnice rozumie ľudskému rozmeru celej situácie, pozícia námestníčky pre ošetrovateľstvo však nie je nárokovateľná ani doživotná.

Bývalá ministerka hovorí o papalášizme

Exministerku vnútra Denisu Sakovú mrzí situácia v Nemocnici svätého Michala a následný odchod námestníčky pre ošetrovateľstvo v nemocnici Márie Idešicovej. Hovorí o papalášizme a zdôrazňuje, že v čase pandémie nie je dostatok zdravotníkov a odborníkov. Je podľa nej neuveriteľné, ako situáciu riešil riaditeľ nemocnice.

"Najväčší kapitál našich nemocníc sú nepochybne ľudia. Preto ma neuveriteľne mrzí a hnevá situácia, ktorá sa už niekoľko týždňov rieši okolo hospitalizácie Borisa Kollára v Nemocnici sv. Michala. Papalášizmus má však dôsledky, ktoré sú úplne absurdné," uviedla Saková na sociálnej sieti.

Podotkla, že námestníčka pre ošetrovateľstvo končí vo funkcii pre konflikt s partnerkami predsedu NR SR len preto, lebo sa zastala svojich zdravotných sestier. Poukázala najmä na aktuálnu druhú vlnu pandémie, nedostatok zdravotníckeho personálu. "Pán riaditeľ, hanbite sa - toto je na vaše odstúpenie a nie na vyhodenie ženy, odborníčky, len niekoľko rokov pred dôchodkom," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok