Lyžiarske strediská zostanú otvorené. Čakajú ich striktné pravidlá

TA3 TASR
9.12.2020 19:49

Lyžiarske strediská, hotely a ďalšie prevádzky v týchto strediskách ostávajú otvorené, avšak za sprísnených podmienok, ktoré ministerstvo dopravy dohodlo s konzíliom odborníkov. Potrebný od 14. decembra bude napríklad test na COVID-19 nie starší ako 72 hodín. Informoval o tom v stredu minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Lyžiarske strediská zostanú otvorené. Čakajú ich striktné pravidlá
TASR/Ján Krošlák

Základným kameňom plánu je testovanie

Ako podotkol minister, mesiace, týždne a hodiny strávené na konzultáciách s odborníkmi stáli za to. Priniesli totiž jasný plán. "Za MDV sme priniesli jasnú schému a jasné pravidlá, ktoré sme obhájili pred konzíliom odborníkov a pandemickou komisiou," vysvetlil Doležal s tým, že základným kameňom plánu je testovanie, ktoré sa pretavilo aj do konkrétnych opatrení.

Nové podmienky, za ktorých môžu byť hotely a strediská otvorené, sú prísnejšie, ale podľa Doležala sú odozvy od hotelierov pozitívne. Z rokovaní s nimi totiž vyplynulo, že je oveľa horšie, ak sú návštevníci zimných stredísk zatvorení v chatách a apartmánoch, ktoré sú extrémne "vybookované", pričom pri nich neexistujú žiadne extra pravidlá.

Ako spresnil hlavný hygienik Ján Mikas, chaty sa kontrolovať síce nedajú, ak však niekto bude chcieť ísť lyžovať, tam sa už bude musieť preukázať testom. Na otázku, ako to bude s lyžiarmi, ktorí si chcú dopriať týždňovú lyžovačku, Mikas odpovedal, že sa budú musieť každých 72 hodín tým pádom znovu otestovať. Mobilné odberové miesta si budú môcť zriadiť aj samotné strediská, lanovkári či hotelieri. Wellness v hoteloch bude musieť ostať naďalej zatvorený.

Desatky vlekov a lanoviek, stovky hotelov

Doležal zdôraznil, že toto opatrenie nie je len o Donovaloch. "Toto je o desiatkach vlekov a lanovkách, ktoré sú po celom Slovensku. Je to o stovkách hotelov, ktoré týmto spôsobom budú môcť naďalej fungovať podľa jasne stanovených pravidiel," dodal Doležal s tým, že turizmus je pre krajinu dôležitý, pretože má multiplikačný efekt. Podotkol, že v blízkej dobe bude rezort predstavovať konkrétny nástroj na pomoc cestovnému ruchu a budúci týždeň by mal byť na stránke slovensko.sk aj formulár na žiadosť o túto pomoc.

Mikas v stredu ozrejmil, že návštevníci stredísk nad 10 rokov budú musieť mať negatívny PCR alebo antigénový test nie starší ako 72 hodín, v lanovkovej kabínke môže byť len jedna osoba, prípadne členovia jednej domácnosti. Návštevníci hotelov budú musieť mať takisto negatívne testy, nebude umožnené stravovanie v spoločných priestoroch. "Prevádzkovatelia budú musieť vo zvýšenej miere zabezpečiť čistotu, upratovanie a dezinfekciu priestorov," dodal Mikas. Ako poznamenal, epidemiológovia zároveň neodporúčajú navštevovať bufety v lyžiarskych strediskách.

Plán opatrení, ktoré budú platiť na Slovensku

od 11.12. - zatvorenie terás reštaurácií. Jedlo so sebou ostáva zachované.
od 14.12. - sprísnenie podmienok prevádzky hotelov, vlekov a lanoviek. Vyžadovať sa bude test nie starší ako 72 hodín.
od 21.12. - školské prázdniny a zatvorenie obchodov (okrem nevyhnutných pre zabezpečenie základných potrieb). Opatrenie bude platné minimálne tri týždne.
od 28.12. - pravidelné testovanie zamestnancov v podnikoch nad 500 zamestnancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok