Matovič by mal zvážiť manažovanie pandémie, myslí si prezidentka

TA3 TASR SITA
7.12.2020 13:03

Premiér Igor Matovič by mal zvážiť odovzdanie manažovania pandémie niekomu inému. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová. Nekonkretizovala však, kto by to mal byť. Premiér by tak podľa nej mal viac času na prevzatie iných vecí.

Neboli by sme prví

Funkcia premiéra je podľa Čaputovej komplexnejšia. Zmena na poste "manažéra pandémie" sa jej nateraz zdá ako vhodné riešenie. Čaputová podotkla, že by Slovensko nebola prvá krajina, ktorá nechala manažovanie pandémie na niekoho iného ako predsedu vlády. "Zároveň by to znamenalo, že premiér by mal čas a kapacitu venovať sa dôležitej premiérskej agende, ako je napríklad riešenie dosahov krízy," uviedla v diskusnej relácii na rádiu Expres.

Čaputovej chýba postup krokov, ktorý bude racionálny, vecný a opretý o vedecké poznanie. Vláda podľa nej teraz nemusí "objavovať koleso".

Hlava štátu nateraz neuvažuje o tom, že by vyzvala vládu Igora Matoviča k rekonštrukcii. "Verím a dúfam, že vláda okrem riešenia pandémie vníma celý kontext spoločenskej situácie a zvažuje všetky možnosti," povedala. Slovensko potrebuje jasný plán na zvládnutie krízy a nie chaos. Čaputovej chýba postup krokov, ktorý bude racionálny, vecný a opretý o vedecké poznanie. Vláda podľa nej teraz nemusí "objavovať koleso".

"Sú tu postupy, ktoré sa osvedčili u nás aj vo svete. Je tu vedecký konsenzus na tom, čo je správne v tej situácii robiť, tak to poďme urobiť. Ja sa potom za takýto plán postavím," hovorí. Dodáva, že ťažko môže stáť za vládou, ak tu je chaos a opatrenia, ktoré platia chvíľu, sa menia a nevidí ďalšie kroky. Množstvo ministrov však podľa prezidentky robí dobrú robotu a snažia sa situáciu riešiť. "Nikomu nemôžeme uprieť snahu, no snaha niekedy nestačí," poznamenala.

Mrzí ho kritika

Nie som manažér koronakrízy, takže neviem odstúpiť z funkcie, ktorú nezastávam. Mrzí ma však kritika, ktorú vláde adresuje prezidentka, reagoval premiér po rokovaní vlády.

„Ked človek s najväčšou dôveryhodnosťou na Slovensku povie, že ďalšie plošné testovania by mali byť striktne dobrovoľné a vedci hovoria, že plošné testovania majú byť, tak ja už naozaj neviem, čo mám robiť. Mrzí ma, že sa prezidentka pridáva k takejto kritike,“ dodal premiér. Kritiku prezidentky, naopak, odmietol komentovať minister obrany Jaroslav Naď.

Nie som manažér koronakrízy, takže neviem odstúpiť z funkcie, ktorú nezastávam. Mrzí ma však kritika, ktorú vláde adresuje prezidentka, reagoval premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok