Zavádzajúce a nepravdivé, reagujú prokurátori na tvrdenia Fica

TA3 SITA
7.12.2020 12:54

Rada prokurátorov považuje tvrdenia poslanca Roberta Fica o podnete prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava za hrubo zavádzajúce a nepravdivé.

Zavádzajúce a nepravdivé, reagujú prokurátori na tvrdenia Fica
TASR/Martin Baumann

Potvrdili autenticitu

Podnet sa týkal údajného protizákonného konania prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu a Michala Šúreka voči pracovníkovi NAKA Mariánovi K., ktorý je aktuálne obvinený zo závažnej úmyselnej trestnej činnosti a bol zadržaný v rámci akcie Judáš. V tlačovej správe o tom informoval predseda Rady prokurátorov Juraj Purgat. Na overenie si tvrdení Roberta Fica si Rada prokurátorov zaobstarala potrebné podklady a potvrdzuje autenticitu podnetu prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorý bol na tlačovej besede prezentovaný a ktorý bol doručený aj členom Rady prokurátorov.

„Za neštandardné považujeme konanie prokurátorky Krajskej prokurátorky Bratislava, ktorá od zástupcu špeciálneho prokurátora, nie zastupujúceho generálneho prokurátora ako bolo prezentované na tlačovej besede, požaduje vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti vo vzťahu k prokurátorom Repovi a Šúrekovi vo veci, o ktorej nemá žiadnu bezprostrednú vedomosť a o ktorej mohla vedieť len z počutia, navyše od predpojatej osoby,“ uvádza v stanovisku rada.

Tvrdenia poslanca Fica na tlačovej besede považuje rada za súčasť diskreditačnej kampane, ktorá je proti obom prokurátorom vedená buď zo strany Mariána K., jeho manželky, Roberta Fica alebo od ďalších osôb. Rada prokurátorov sa od ničím nepodložených tvrdení Roberta Fica dištancuje a vyzýva zástupcu špeciálneho prokurátora, aby ich objektívne preveril a vyvodil z nich dôsledky, ktoré z povahy veci budú prichádzať do úvahy, vrátane eventuálnych opatrení na obranu dotknutých prokurátorov.

Nevhodné prirovnanie k vojnovému Nemecku

Rada prokurátorov zároveň zdôrazňuje, že nemá pochybnosti o morálnej integrite prokurátorov Ondreja Repu a Michala Šúreka a vyzýva politikov, aby neadekvátnym spôsobom nezasahovali do práce orgánov činných v trestnom konaní a umožnili objektívne vyšetriť závažnú trestnú činnosť, ku ktorej malo v minulých rokoch dochádzať zo strany policajných a justičných orgánov.

„Zároveň považujeme za vrcholne neetické a nevhodné porovnávať metódy práce prokurátorov s metódami predstaviteľov nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny. Súčasne sme presvedčení, že aj nastupujúci generálny prokurátor preverí okolnosti týchto útokov i z nich vyplývajúce ďalšie podozrenia,“ uzavrela rada.

Hovorí o totálnom rozklade právneho štátu

Na stanovisko Rady prokurátorov reagoval aj Fico. Rada sa podľa neho rozhodla ísť tradičnou cestou a namiesto toho, aby súhlasila s dôsledným preverením vážnych podozrení vznesených proti prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry, bez váhania a akéhokoľvek prešetrenia, zjavne na základe výzvy advokáta Daniela Lipšica, sa rozhodla jednostranne podporiť podozrivých prokurátorov a zaútočiť na poslanca a autorku podnetu.

„Očakávam, že za prezentáciu mimoriadne závažného podnetu prokurátorky Kučerkovej, ktorú som uskutočnil v piatok 4. decembra 2020, podnetu, ktorý samotná prokuratúra a média zamlčali, hoci bol podaný už 18. novembra 2020, budem predmetom záujmu niektorých prokurátorov a výsledkom tohto neuveriteľného škandálu bude mediálne lynčovanie autorky podnetu a trestné stíhanie poslanca NR SR – mojej osoby. Otázka je veľmi jednoduchá: Prečo boli dozorujúci prokurátori Šúrek a Repa v danej trestnej veci nahradení iným dozorujúcim prokurátorom, ak Rada prokurátorov SR ani v náznaku nepochybuje o ich ‚morálnej integrite'?,” uviedol Fico v reakcii.

Podľa Fica je aj stanovisko Rady prokurátorov dôkazom, že právny štát je na Slovensku v totálnom rozklade a zodpovedné orgány sa správajú účelovo a v súlade so záujmami médií a vládnej koalície. „Je zvláštne, že Rada prokurátorov bez akýchkoľvek dôvodov útočí na tých poslancov NR SR, ktorí dôsledne v NR SR presadzujú nezávislosť prokuratúry a odmietajú poslanecký návrh vládnej koalície smerujúci k premene prokuratúry na štátne zastupiteľstvo,” dodal Fico.

„Preto aj druhá otázka je veľmi jednoduchá: želá si Rada prokurátorov SR, vzhľadom na tento bezdôvodný útok na poslanca NR SR, aby sme zvážili svoj postoj k tomuto poslaneckému návrhu a umožnili ministerke spravodlivosti SR nakladať s prokurátormi ako so svojimi podriadenými osobami?,” uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok