Problém s Bezákom. Chcú mu poďakovať tabuľou, poslanci váhajú

TA3 SITA
3.12.2020 10:33

Malú bronzovú tabuľu s poďakovaním emeritnému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi plánuje na mestskom pozemku v Trnave umiestniť občianske združenie Kampanila. Mestské zastupiteľstvo v Trnave má na decembrovom zasadnutí rozhodovať o poskytnutí pozemku pred Katedrálou sv. Jána Krstiteľa na tento účel. Viacerí poslanci už avizovali, že nebudú súhlasiť.

Problém s Bezákom. Chcú mu poďakovať tabuľou, poslanci váhajú
TASR/Lukáš Grinaj

Pocty len nežijúcim?

„Napriek tomu, že som s arcibiskupom Bezákom spolupracoval na viacerých pastoračných aktivitách, takýto návrh nepodporím. Zastávam názor, že pocty, týkajúce sa pomenovania priestranstiev, ale aj umiestnenie pamätnej tabule alebo busty, majú patriť výhradne nežijúcim osobnostiam,“ povedal mestský poslanec Rastislav Mráz. Výber miesta v blízkosti sochy sv. Jána Pavla II. tiež nepovažuje za šťastný.

Nezávislý poslanec Eduard Guniš hovorí, že napriek tomu, že od odvolania Róberta Bezáka už uplynulo pomerne dlhé obdobie, stále ide o živú tému, ktorá má potenciál rozdeľovať ľudí, a preto je potrebné k nej pristupovať citlivo a s rozvahou. „Zaradenie materiálu do programu decembrového zastupiteľstva v predvianočnom období preto považujem za nie úplne šťastné. Nie je ani jasné, aký postoj k umiestneniu pamätnej tabule zaujal Róbert Bezák a predstavitelia miestnej cirkvi. Bolo by rozumné poznať odpovede na tieto otázky skôr, ako budeme v tejto veci postupovať ďalej,“ uviedol. Aj niektorí ďalší oslovení poslanci potvrdili, že by boli skôr za stiahnutie tohto materiálu z rokovania zastupiteľstva 8. decembra.

OZ Bezáka podporuje

Kampanila chce pred katedrálu, kde sa konala vysviacka arcibiskupa Bezáka, umiestniť bronzovú tabuľku s rozmermi 30 x 30 centimetrov s nápisom S vďakou arcibiskupovi Mons. RÓBERTOVI BEZÁKOVI, 2009 – 2012, A.D. 2020.

Róberta Bezáka vymenoval za arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy v roku 2009 pápež Benedikt XVI. O tri roky neskôr pápež Bezáka z riadenia Trnavskej arcidiecézy nečakane odvolal, čo spôsobilo rozkol medzi veriacimi. Časť z nich organizovala zhromaždenia na podporu Bezáka, druhá časť zastávala názor, že rozhodnutie najvyššieho predstaviteľa cirkvi treba s pokojom rešpektovať.

Občianske združenie Kampanila (zvonica) vzniklo na prelome rokov 2012 – 2013. V ,,kauze Bezák“ sa združenie postavilo na stranu odvolaného trnavského arcibiskupa.

Róberta Bezáka vymenoval za arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy v roku 2009 pápež Benedikt XVI. O tri roky neskôr pápež Bezáka z riadenia Trnavskej arcidiecézy nečakane odvolal, čo spôsobilo rozkol medzi veriacimi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok