V novej relácii nahliadneme za oponu. Akí sú politici naozaj?

TA3 mt
29.10.2020 09:41

Moderátorka Hana Kostelníková sa pozrie tam, kam bežný človek často nedohliadne - za oponu politiky. Sú hádky medzi koalíciou a opozíciou skutočné? Akí sú politici v zákulisí? Je možné vytvoriť populárneho lídra z neznámeho človeka? Každú sobotu o ôsmej večer o tom budú v novej relácii TA3 Za oponou neformálne diskutovať politológovia, politickí marketéri, analytici i stratégovia kampaní.

V sobotu večer začínaš moderovať novú reláciu s mimoriadne zaujímavým obsahom. V čom bude iná?

Všetci vedia, čo sa v politike deje, ale nevedia prečo sa to deje. Samozrejme reč je o ľuďoch, ktorí nesledujú detailne politiku každý deň, možno si len večer zapnú správy, alebo prečítajú titulky článkov na webe a na základe toho sa aj rozhodujú pri volebných schránkach. Chcem ponúknuť pohľad do zákulisia politiky, ukázať do akej miery sú konflikty politikov skutočné, prečo politici komunikujú také témy, aké komunikujú, prečo robia to, čo robia, hovoriť o tom, čomu sa vyhýbajú a ako to celé vplýva na voličov. A nech si divák spraví vlastný názor. Pôjde o uvoľnenú, kritickú až sarkastickú debatu v trojici, v ktorej zhrnieme udalosti z celého týždňa z pohľadu politológov, komentátorov a marketérov. Chcem zapojiť aj divákov, aby sa sami mohli politikov opýtať otázky, ktoré ich zaujímajú.

Pred niekoľkými rokmi vznikol na Slovensku film Kandidát, ktorý hovoril o tom, ako sa dá za pár týždňov “vyrobiť” z úplne neznámeho človeka líder, ktorý vyhrá prezidentské voľby. Myslíš, že je to v praxi možné?

Pre príklad netreba chodiť ďaleko. Kto poznal Andreja Kisku alebo Zuzanu Čaputovú? Správne zacielený marketing, obrovská sila sociálnych sietí a podpora zo strany médií dokáže divy. Doba napreduje, vplyv televíznych debát na rozhodovanie sa voličov slabne. Súhlasím s názormi niektorých komentátorov, že do popredia sa začal dostávať kampaňový typ žurnalistiky, to znamená, že dané médium alebo novinára nezaujíma názor, s ktorým sa nestotožňuje. A to nie je dobré. Tým ale samozrejme nechcem spochybňovať alebo kritizovať výsledok prezidentských volieb. Ale mám pocit, že sa vytráca verejná, konštruktívna a zdravo kritická diskusia bez lynčovania.

Budú medzi tvojimi hosťami aj politici, či o nich necháš hovoriť najmä ľudí zo zákulisia?

Bude to o nich, bez nich. Ale samozrejme vyvážené a kritické voči všetkým bez ohľadu na politické tričko. A v tom to bude zaujímavé. Ani ten najlepší moderátor z politika nevytiahne odpoveď na otázku, na ktorú odpovedať nechce. A tu sa odpovede budú snažiť poskytovať hostia, ktorí majú s politikmi, volebnými kampaňami skúsenosti, pretože práve oni s politikmi spolupracovali. Na záver relácie sa ale vždy objaví aj nejaký politik. Ako, to som už naznačila v odpovedi na prvú otázku.

Zaujíma ťa politika aj v súkromnom živote?

Áno, doma sa o nej rozprávame 80 percent času. Je to moja práca, v ktorej to nefunguje tak, že o 15.00h (v skutočnosti väčšinou nie skôr ako šiestej či siedmej večer) mi "padla" a ja môžem úplne vypnúť. Okrem mediálnej komunikácie mám vyštudovaný aj marketing a ten politický ma bavil najviac. Moje najobľúbenejšie obdobie je pred voľbami a počas nich. Politika je jedno veľké divadlo. A zatiaľ ma baví.

Ako si sa k nej dostala?

V TA3 pracujem takmer osem rokov. Spočiatku som pokrývala široké spektrum tém od komunálnych, cez zdravotnícke, sociálne, environmentálne, školské až po politické. Tri roky pokrývam rokovanie v národnej rade, takmer rok som moderovala reláciu Téma dňa. Vždy mi ale chýbalo pozrieť sa na dianie v politike trochu kritickejšie. Takmer všetci sa doma o politike rozprávame, tak prečo sa neporozprávať verejne s ľuďmi, ktorí vedia o čom rozprávajú?

Do akej miery sú politici autentickí?

Počas volebnej kampane ide len o reči a sľuby, ktoré chcú voliči počuť. To, akí naozaj politici sú sa ukáže až po tom ako sa dostanú k moci. Tam sa začína tá autentickosť. Výhodou tejto vlády je, že je autentická až až.

Sú ich konflikty skutočné?

Áno aj nie. Tí, čo sa pred kamerami hádajú, môžu byť v skutočnosti celkom dobrí priatelia a naopak tí, ktorí majú pred médiami navonok korektné vzťahy sa v skutočnosti veľmi nemusia.

Človek, ktorý sa nepohybuje v ich blízkosti a nemá také možnosti ako napríklad novinári byť s nimi v každodennom úzkom kontakte v podstate nemá šancu zistiť, čo je len marketing a čo je skutočný konflikt. Súčasný premiér to ale značne uľahčuje, tým, že nemá problém svoje pocity a názory verejne prezentovať. Ani vzťah medzi koalíciou a opozíciou nie je nevyhnutne vždy negatívny. To je jednoducho úloha opozície byť zo zásady vo všetkom proti vláde. Na čo by ich potom ľudia volili? Aj toto bude jedna z vecí, ktoré budeme v relácii odhaľovať.

Relácia Za oponou bude uvoľnenou, kritickou až sarkastickou debatou v trojici, ktorá bude odhaľovať zákulisie politiky – kroky a ťahy politikov, prečo robia také rozhodnutia, aké robia, do akej miery sú ich kroky len marketingom a kde už ide naozaj o reálne problémy a spory. Relácia bude analyzovať aj to, ako rozhodnutia politikov vplývajú na voličov, opozíciu i koalíciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok